test

USKORO JEDAN KABEL ZA SVE Mobiteli, tableti i fotoaparati morat će imati isti punjač, evo kada

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: pexels
Svi mobilni telefoni, tableti i fotoaparati koji se prodaju u Europskoj uniji morat će biti opremljeni USB-C utorom za punjenje od kraja 2024. godine. Tom će obvezom od proljeća 2026. biti obuhvaćena i prijenosna računala.

Nova Direktiva, usvojena u utorak na plenarnoj sjednici s 602 glasova za, 13 protiv i 8 suzdržanih, dio je šireg nastojanja EU-a da smanji količinu elektroničkog otpada i omogući potrošačima da kupuju održivije elektroničke uređaje, piše Novi list.

Zahvaljujući novim pravilima potrošači više neće trebati novi punjač za svaki novi uređaj, jer će moći upotrebljavati jedan univerzalni punjač za cijeli niz malih i srednjih elektroničkih uređaja.

Bez obzira na to tko ih proizvodi, svi novi mobilni telefoni, tableti, digitalne kamere i fotoaparati, bežične slušalice, prijenosne konzole za videoigre, prijenosni zvučnici, čitači e-knjiga, bežične tipkovnice i računalni miševi, prijenosni uređaji za navigaciju i prijenosna računala koji se pune s pomoću kabla te rade uz napajanje od najviše 100 vata morat će biti opremljeni USB-C utorom.

Svi uređaji koji podržavaju brzo punjenje morat će imati istu brzinu punjenja, što će korisnicima omogućiti da svoje uređaje pune istom brzinom sa svakim kompatibilnim punjačem.

Poticanje tehnoloških inovacija

Budući da bežično punjenje postaje sve raširenije, najkasnije krajem 2024. Europska komisija morat će uskladiti zahtjeve za interoperabilnost kako bi se izbjegao negativan utjecaj na potrošače i okoliš. Time će se ukinuti efekt ovisnosti o odabranoj tehnologiji, odnosno ovisnost potrošača o jednom proizvođaču.

Namjenske oznake s informacijama o značajkama punjenja novih uređaja omogućit će potrošačima da utvrde jesu li ti uređaji kompatibilni s punjačima koje već posjeduju. Tako će moći donijeti informiranu odluku o tome trebaju li uz novi proizvod kupiti i novi punjač.

“Glasovanjem o uvođenju jedinstvenog punjača u Europskom parlamentu kojem je prethodila rasprava na plenarnoj sjednici, priveden je kraju zakonodavni postupak revizije Direktive o radijskoj opremi. Put do uvođenja jedinstvenog punjača nije bio lak ni jednostavan. Dugo su nas proizvođači mobilnih telefona uvjeravali da će se problem s gomilanjem punjača riješiti dobrovoljno, različitim neobvezujućim mehanizmima”, rekao je europarlamentarni zastupnik Tomislav Sokol, jedan od inicijatora.

Procjenjuje se da će se smanjenjem proizvodnje i odlaganja novih punjača količina elektroničkog otpada smanjiti za gotovo tisuću tona godišnje, dodaje.

Te nove obveze rezultirat će raširenijom upotrebom postojećih punjača i omogućiti potrošačima da izbjegavanjem kupnje nepotrebnih punjača uštede do 250 milijuna EUR godišnje. Treba naglasiti i da se u EU-u svake godine baci otprilike 11 tisuća tona starih i neupotrebljavanih punjača.

“Jedinstveni punjač napokon će postati stvarnost u Europi. Na ta smo pravila čekali više od deset godina, ali napokon možemo ostaviti u prošlosti mnoštvo sadašnjih različitih punjača. Ovo je zakon prilagodljiv budućim promjenama te omogućuje razvoj inovativnih rješenja za punjenje u budućnosti. Koristit će svima, i frustriranim potrošačima i našem ugroženom okolišu. Ovo su teška vremena za politiku, ali pokazali smo da EU nije ostao bez ideja ili rješenja za poboljšanje života milijuna ljudi u Europi i da nadahnjuje druge dijelove svijeta da ga slijede”, rekao je izvjestitelj Alex Agius Saliba (S&D, Malta).

Sljedeći koraci

Vijeće mora službeno odobriti Direktivu, koja će zatim biti objavljena u Službenom listu Europske unije. Stupit će na snagu 20 dana nakon objave. Države članice moraju u roku od 12 mjeseci Direktivu prenijeti u nacionalno zakonodavstvo, a potom za dodatnih 12 mjeseci početi primjenjivati njezine odredbe. Nova pravila neće se primjenjivati na proizvode stavljene na tržište prije tog datuma.

Popularni Članci