Oglasio se glasnogovornik Kremlja: U Poljsku je pao ukrajinski S-300

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Jarosław Wolski Twitter
Rusija je priopćila da je eksploziju u Poljskoj izazvala raketa ukrajinske protuzračne obrane te da ruski raketni udari u Ukrajini nisu bili bliže od 35 km od poljske granice.

Moskva je priopćila da nema nikakve veze s eksplozijom u kojoj su poginule dvije osobe. Kremlj je optužio neke zapadne zemlje, posebno Poljsku, da su "histerično" reagirale na incident, ali je rekao da su Sjedinjene Države i predsjednik Joe Biden pokazali suzdržanost.

"Fotografije olupine pronađene u selu Przewodowu objavljene 15. studenog navečer u Poljskoj nedvosmisleno su identificirane od strane stručnjaka ruske obrambene industrije kao elementi protuzračne navođene rakete S-300 sustava protuzračne obrane ukrajinskih zračnih snaga", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Nije bilo moguće neovisno provjeriti slike ili identifikaciju, donosi Index.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su brojne zemlje dale "neutemeljene izjave" o umiješanosti Rusije "bez da su imale pojma što se dogodilo". "Svjedoci smo još jedne histerične, pomahnitale rusofobne reakcije, koja se nije temeljila na stvarnim podacima", rekao je Peskov novinarima.

"Ovakva burna reakcija pokazuje da nikada ne treba žuriti s prosudbom, izjavama koje mogu eskalirati situaciju. Pogotovo u ovako ključnim trenucima", rekao je. Peskov je rekao da je Biden pokazao "suzdržanost" u svom odgovoru na eksploziju. U svojim prvim komentarima o incidentu, Biden je rekao da prve procjene pokazuju da je malo vjerojatno da je projektil ispaljen iz Rusije.

"Još jednom vas želim pozvati da obratite pozornost na prilično suzdržanu reakciju Amerikanaca, koja je u suprotnosti s apsolutno histeričnom reakcijom poljske strane i niza drugih zemalja", rekao je Peskov.

Popularni Članci