Nakon uvođenja posebnog režima evo tko može doći u Hrvatsku

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
Pojavom većeg broja oboljelih od Covida-19 nego što je bilo prije tri tjedna ponovno se otvorilo pitanje tko sve i pod kojim uvjetima može u Hrvatsku, ali moraju li i što Hrvati napraviti kada se vrate s putovanja u inozemstvo.

Unatoč činjenici da broj novozaraženih raste, kako kod nas, tako i Europi, i da su posljednji veći slučajevi zaraze u Zadru i Đakovu uvezeni, Hrvatska još uvijek nije promijenila pravila igre, pa je tako i dalje na snazi odluka Stožera civilne zaštite od 28. svibnja. Prema njoj u Hrvatsku bez ograničenja mogu ulaziti građani deset zemalja Europske unije, temeljem 'zadovoljavajuće epidemiološke situacije'. To su Austrija, Mađarska, Njemačka, Slovenija, Litva, Latvija, Estonija, Češka, Slovačka i Poljska, donosi Tporta.

Također, građani iz drugih zemalja EU-a mogu ući u Hrvatsku, ali će i dalje morati dokazati svoj razlog za ulazak u zemlju (poslovni, ekonomski, turistički ili osobni razlog). Za turistički posjet potrebno je predočiti potvrdu rezervacije smještaja u smještajnom objektu u Hrvatskoj. A to uključuje Talijane, ali i Šveđane i Portugalce, kojima, recimo, Danska ne dopušta ulazak u svoju zemlju jer nemaju povoljne epidemiološke kriterije.

Podsjetimo, Stožer civilne zaštite donio je odluku o posebnom režimu ulaska u RH za osobe iz BiH, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije (bez obzira na državljanstvo). Te osobe će biti dužne boraviti u samoizolaciji 14 dana. Obveza se ne primjenjuje na one koji tranzitiraju kroz navedene zemlje. 

Popularni Članci