RADI SE PO STROGIM PRAVILIMA U Kini se ponovno otvaraju restorani, ali imaju veliki problem

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Vedran Pervan
U nekim kineskim pokrajinama prošlog je tjedna proglašen kraj dvomjesečne karantene. Nakon velikog slavlja koje su prenijeli svi svjetski mediji, stanje na terenu sličnije je onome nakon rata, prenosi Atabula. Život se normalizira sporo i bojažljivo. Restorani se ponovno otvaraju, ali i dalje su uglavno prazni.

Restorani će nakon epidemije raditi po novim pravilima. Sve sanitarne mjere propisane tijekom epidemije ostaju na snazi, svaka četiri sata moraju mjeriti temperaturu svim zaposlenima, stolovi moraju biti udaljeni najmanje metar i pol što značajno smanjuje kapacitet restorana i isplativost biznisa, maske su obvezne i za kuhare i za konobare. Gosti se, međutim, nisu spremno vratili svojim starim ritualima. Navikli su na mjere opreza, i čini se da još nemaju povjerenja u sigurnost restorana.

Trenutno stanje u Kini nameće nekoliko pitanja. Prvo je, naravno, kao će restorani, oni koji se uopće uspiju ponovno otvoriti nakon višemjesečne blokade rada i prihoda, izgledati pod novim sanitarnim mjerama. Kakav će osjećaj biti sjediti u restoranu u kojemu svi konobari nose maske?

Drugo pitanje je koliko će ljudi tijekom karantene promijeniti navike, hoće li dio svojih odlazaka u restorane zamijeniti dostavom u kojoj će uživati s društvom kod kuće? Hoće li gosti ostati trajno nepovjerljivi prema sanitarnoj sigurnosti restorana? Kako će to mijenjati industriju? Hoće li uspješni restorani biti mjesta koja zrače sterilnošću i serviraju uniformnu hranu koja djeluje sigurno? I hoće li restorani morati trajno promijeniti poslovni model jer će nastaviti anticipirati šokove kakav ih je zadesio u epidemiji korone?

Odgovore na ova pitanja donijet će idućih nekoliko mjeseci, a Kina, koja je izišla iz prve faze epidemije, bit će koristan pokazatelj. Za početak, u regijama Chengdu i Chongqing restorani su ponovno zatvoreni jer se korona virus nakon ukidanja ograničenja kretanja ponovno počeo širiti, prenosi Plava kamenica.

Popularni Članci