U Europi zaraza jenjava, ali Hrvatska među najgorima i po smrtnosti

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Nikad veći broj novozaraženih od početka pandemije nego u posljednja 24 sata - više od 881.000 prema podacima Worldometra, te šesti dan u posljednjih osam s više od 800.000 zaraženih, što se dosad dogodilo samo triput od 6. do 8. siječnja. Ogroman je utjecaj Indije na broj novozaraženih, koja je jučer postala država s najvećim brojem novozaraženih u jednom danu, s 315.000, oko 8000 više nego u SAD-u 8. siječnja, i 2000 manje nego u 47 europskih zemalja 6. studenoga.

Prije samo sedam dana izvijestili smo o već tada zastrašujućem porastu broja zaraženih u Indiji koji je od 100.000 dnevno za  deset dana dosegao 200.000, a 300.000 za tek nešto više od šest dana. Prije sedam dana broj mrtvih je prešao tisuću dnevno, a protekla dva dana je veći od 2000. Sve se to događa u okolnostima kad indijske vlasti vode bitku s vremenom, ističući da su svjetski rekorderi u cijepljenju jer niti jedna država nije uspjela za 85 dana primijeniti 100 milijuna doza cjepiva, u odnosu na gotovo 1,4 milijarde stanovnika, koliko se procjenjuje da ih Indija ima, piše Večernji.

Na žalost, grafikoni sa strmoglavim usponima kakvi dosad nisu viđeni niti u jednoj zemlji ukazuju da je i tako brza masovna kampanja prespora na području s jednom od najvećih gustoća naseljenosti u svijetu. U SAD-u opada broj novozaraženih i mrtvih kao i u Brazilu, dok Turska i dalje ima trend porasta širenja zaraze i 25 posto veći broj mrtvih na 7-dnevnoj razini. Europske zemlje u proteklih sedam dana u odnosu na prethodnih sedam, imaju 11 posto manje zaraženih i 10 posto manje mrtvih. Zamijetan je osobito značajan pad u zemljama istočne Europe, Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj, Sjevernoj Makedoniji, pa i 31-postotni pad kod naših susjeda u Sloveniji, 23 posto u Crnoj Gori, 16 posto u Srbiji, 12 posto u Italiji, te 5 posto u BiH. Hrvatska je prva među 47 europskih zemalja po broju novozaraženih na milijun stanovnika u proteklih sedam dana s 3782 slučaja.

I među 10 zemalja smo koje bilježe porast broja zaraženih na 7-dnevnoj razini, iako zanemariv od 0,2 posto, kao i u Rusiji, Grčkoj i Bjelorusiji. Četiri male europske zemlje bilježe veliki postotni porast ali na zanemarivo malom broju zaraženih.

Još uvijek značajniji porast zaraženih ima Njemačka 5 posto, Nizozemska 14 posto i Danska 16 posto. I po 7-dnevnom rastu broja mrtvih na milijun stanovnika Hrvatska proteklih sedam dana bilježi najveći porast od 17 posto kad se uzme u obzir zemlje s većim brojem smrtnih slučajeva. U omjeru na milijun stanovnika, sedmi smo sa 72 smrtna slučaja. Više nego kod nas u proteklih sedam dana umiralo se u Mađarskoj 158, BiH 135, Sjevernoj Makedoniji 112, Bugarskoj 108, Poljskoj 94 i Slovačkoj 93 slučaja na milijun stanovnika.

Među 30 zemalja s najvećom smrtnošću na milijun stanovnika od početka pandemije samo šest ih nisu europske zemlje, i to Brazil, SAD i Peru na 14. do 16. mjesta, Meksiko je 20., Panama 25. i 30. Kolumbija. Hrvatska je 21.

S obzirom na trendove Mađarska bi već danas mogla imati najveću smrtnost (ne računajući vodeći Gibraltar) jer oni trenutno imaju i deset puta više mrtvih, po dvjestotinjak, nego Češka. Iza njih su (nakon San Marina) BiH i Crna Gora. Aktualno povećanje teško oboljelih i umrlih u Hrvatskoj protekli smo tjedan najavili kao mogućnost imajući u vidu da smo u tjednu do 18. travnja imali 22-postotni porast broja zaraženih. 

Popularni Članci