VIŠE PUTA GLASALI, NUDILI NOVAC BIRAČIMA U BiH poništeni rezultati izbora u Srebrenici i Doboju

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) poništilo je rezultate lokalnih izbora provedenih u Srebrenici i Doboju s obrazloženjem kako su brojne nepravilnosti ugrozile regularnost izbornog procesa u tim mjestima.

Odlukom, za koju su glasali svi članovi SIP-a osim hrvatskog člana Vlade Rogića, naloženo je ponovno glasanje na 26 od 28 biračkih mjesta u Srebrenici te na 89 od 108 biračkih mjesta u Doboju.

zbori u ovim mjestima održani su 15. studenog prošle godine, kada i u svim drugim lokalnim zajednicama u BiH osim Mostara, gdje su izbori provedeni 20. prosinca.

SIP je ranije potvrdio rezultate izbora za nove sazive općinskih i gradskih vijeća te načelnike i gradonačelnike u svim ostalim općinama i gradovima, no brojne pritužbe na regularnost izbornog procesa u Srebrenici i Doboju pokazale su se utemeljenima, pa je naloženo ponavljanje glasanja na svim izbornim mjestima gdje je to potvrđeno.

Prema rezultatima objavljenima nakon 15. studenog, uvjerljivu pobjedu na izborima u Srebrenici odnijela je koalicija stranaka sa srpskim predznakom, a novi mandat osvojio je dosadašnji načelnik Mladen Grujičić.

Bošnjačke su se stranke žalile zbog nevažećih dokumenata kojima su se identificirali birači, fiktivnog prijavljivanja birača koji zapravo žive u Srbiji, višekratnog glasanja istih osoba i nuđenja novca biračima. Srebrenica je i četvrt stoljeća nakon rata mjesto stalnih političkih sukoba i napetosti između Bošnjaka i Srba koji tamo žive.

Doboj je pak grad u kojemu se vodio žestoki okršaj Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i oporbe predvođene Srpskom demokratskom strankom (SDS) i Partijom demokratskog progresa (PDP).

Oporbene su stranke prigovorile zbog ometanja promatrača tijekom glasanja, kao i brojanja glasačkih listića, piše Index.

Popularni Članci