Tsunami će, gotovo sigurno, pogoditi Mediteran, a ovi gradovi su najugroženiji

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Tsunami bi uskoro mogao pogoditi velike gradove, koji se nalaze na obali ili u blizini Sredozemnog mora.

 Iz UNESCO-a tako tvrde da je gotovo 100 posto vjerojatno da će valovi uz Marseille i Istanbul u sljedećih 30 godina, u jednom trenutku, mjeriti više od metra visine.

Predviđa se da će rizik od tsunamija u mediteranskim obalnim zajednicama rasti s porastom razine mora. Dok su zajednice u Tihom i Indijskom oceanu, gdje se pojavljuje većina tsunamija, naučile živjeti s tim rizikom, opasnost ostaje podcijenjena u drugim obalnim regijama, uključujući i Mediteran, poručuju iz UNESCO-a, a prenosi Jutarnji

Zato je UN-ova obrazovna, znanstvena i kulturna organizacija priopćila da će se pet rizičnih zajednica na području Mediterana pridružiti 40 drugih gradova u 21 zemlji diljem svijeta koji imaju spremne mehanizme obrane od tsunamija. Osim Marseilleu, egipatskoj Aleksandriji i Istanbulu, morski valovi opasno prijete i Cannesu, te Chipionu, gradu na španjolskoj obali Atlantika u blizini Cádiza.

Program "spremni za tsunami" dio je šireg napora Unesca, koji je pokrenut uoči UN-ove konferencije o oceanima u Lisabonu sljedećeg tjedna, kako bi se osiguralo da sve rizične zajednice znaju što učiniti u slučaju tsunamija i to do 2030. godine.

- Tsunamiji iz 2004. i 2011. bili su poziv na buđenje. Prešli smo dug put od 2004. godine. Danas smo sigurniji. Ali postoje praznine u pripremljenosti i moramo se poboljšati; moramo osigurati da posjetitelji i zajednice razumiju upozorenja, rekao je Bernardo Aliaga, vodeći stručnjak za tsunamije pri UNESCO-u.

Popularni Članci