SVAKA ČAST Crna Gora u potpunosti zabranjuje plastične vrećice: 'Prekršitelje čekaju kazne i do 20 tisuća eura'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Olja Ljubišić
Crnogorska Vlada pripremila je prijedlog zakona o upravljanju otpadom prema kojem će prodaja plastičnih vrećica u trgovinama biti u potpunosti zabranjena, a prekršiteljima tog propisa namijenjene kazne koje se kreću i do 20 tisuća eura.

Potvrdivši kako se radi o radikalnoj mjeri, savjetnik u Direktoratu za upravljanje otpadom i komunalni razvoj Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore Igor Jovanović izrazio je uvjerenje kako su zabrana prodaje plastičnih vrećica i visoke kazne jedini način da se stane na kraj zagađivanju okoliša odbacivanjem vrećica na za to neprimjerena mjesta.

- Slike odbačenih vrećica u riječnim koritima ili na putovima nedopustive su za ekološku državu Crnu Goru, ali i njezin turizam koji na godišnjoj razini ostvaruje preko milijardu eura prihoda i ugosti tri puta više gostiju nego što imamo stanovnika – poručio je Jovanović.

Trgovcima i ugostiteljima koji nastave s prodajom plastičnih vrećica unatoč predviđenoj zabrani, prijedlogom spomenutog zakona zapriječene su kazne između 500 i 2000 eura za tvrtku ili obrt te 500 do 6000 eura za njih kao odgovorne osobe. I osoblju trgovina ili obrta koje prodaju plastične vrećice unatoč zabrani zapriječene su kazne, od 30 do 2000 eura.

Kao izlazak u susret poduzetnicima koje će pogoditi spomenuti propis, Jovanović je najavio odgađanje primjene propisa. Naime, zabrana prodaje plastičnih vrećica trebala bi nastupiti šest mjeseci nakon što pripadajući zakon stupi na snagu.

Prema Jovanovićevim riječima, nije izgledno da se spomenuti zakon nađe u parlamentarnoj proceduri prije rujna ove godine, što bi, u slučaju usvajanja zakona, imalo učinak primjene zabrane prodaje plastičnih vrećica u proljeće iduće godine.

Jovanović je podsjetio kako spomenuta zabrana nije uslijedila bez prethodnih pokušaja države da se uporaba plastičnih vrećica maksimalno smanji mjerama na području odlaganja otpada i usvajanjem propisa kojima su iz uporabe postupno povlačene vrećice s najduljim rokom razgradnje.

- Udio plastičnih vrećica u ukupnom komunalnom otpadu Crne Gore kreće se oko 0,2 posto, ali su ekološke posljedice uporabe takvog materijala puno pogubnije. Odbačene vrećice najčešće završavaju u moru i tako, zagađujući, utječu na biološku raznolikost mora kao i na zdravlje ljudi – napomenuo je savjetnik u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore.

U Vladi Crne Gore ističu kako su najavljeni propis usklađivali s najboljim iskustvima u zaštiti okoliša i zbrinjavanja otpada Europske unije. Kad je u pitanju ekološka državna vrednota koju je spomenuo Jovanović, Crna Gora je u prvi članak svog Ustava unijela odredbu da je ekološka država.

Popularni Članci