Šuica o političarima i EU: "Tehnologija je promijenila svijet pa se moramo i mi promijeniti"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubravka Šuica, promo fotografije
Dubravka Šuica, bivša dubrovačka gradonačelnica, sada potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, jučer je na konferenciji za medije održanoj nakon sjednice Europskog parlamenta s građanima, izjavila kako postoji raskorak između donositelja odluka i građana EU, uz najavu kako EU razmišlja o trajnom uključivanju građana u rasprave vezane uz pitanja Europske unije. 

“Primijetili smo da postoji raskorak između donositelja odluka i građana pa želimo smanjiti taj raskorak. To je razlog zašto organiziramo ovu konferenciju”, rekla je Šuica na konferenciji za medije koja je održana nakon sjednice Europskog parlamentu u Strasbourgu na kojoj su sudjelovali i građani.

Na sjednici je 80 građana, među kojima i dvoje Hrvata, predstavilo zaključke koje su vodili u grupama u kojima je sudjelovalo ukupno 800 građana EU koji su odabrani nasumice.

“Imali smo premalo vremena i prostora iznijeti političarima svoje mišljenje”, kaže hrvatska građanka Dajana Milinković koja je predstavljala 200 europskih građana s temama migracija i EU-a u svijetu. “No sve se izgubilo u floskulama političara koji su imali puno više vremena za govore”, dodala je.

Zaključak kako građani Europske Unije imaju osjećaj da ne utjeću na donošenje odluka nije ništa novo, a zbog toga se pojačava 'euroskepticizam', upravo zbog toga Europska komisija, Vijeće EU-a i Europski parlament su pokrenuli ovakve rasprave pod nazivom Konferencija o budućnosti Europe. 

“Tehnologija je promijenila svijet pa se moramo i mi promijeniti”, izjavila je jučer Šuica.

“Moramo promijeniti demokraciju da odgovara budućnosti. Ne vjerujem da je ovo jednokratni događaj. Trenutno razmišljamo, premda još uvijek nismo odlučili, o stalnom mehanizmu”, dodala je.

“Nitko od političara nije međutim ništa komenitirao nakon tog našeg izlaganja niti se osvrnuo na zaključak. Nije bilo nikakve rasprave. Bezveze smo se mučili”, napominje Dragan Volarević, još jedan hrvatski građanin koji je sudjelovao na sjednici u parlamentu.

Šuica je rekla da bi digitalna platforma na kojoj građani EU mogu iznositi svoje ideje i komentare mogla postati trajno rješenje. “Ali o tome tek moramo odlučiti”, napomenula je.

U prosincu će biti gotov završni dokument građana koji će onda biti poslan Europskoj komiciji, a Šuica je već ranije obećala da će ga od proljeća 2022. uzeti u obzir prilikom kreiranja europskih politika.

Popularni Članci