RESTRIKCIJE GOTOVO NIKAKVE Srbija je novo svjetsko žarište Covida-19

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: YouTube
Prepuni barovi, rijetki s maskama i gotovo nikakve restrikcije u Srbiji ostavljaju dojam da je pandemija završila. No to je okrutna iluzija jer je zemlja trenutačno u svjetskom vrhu po broju zaraženih.

Unatoč tome što je dostupno više vrsta cjepiva, program cijepljenja u Srbiji zastao je pošto je cijepljeno nešto više od 40 posto od sedam milijuna stanovnika.

Srbija ima u prosjeku više od 6500 zaraženih na dan u zadnja dva tjedna, po podacima AFP-a, što je stopa zaraze od gotovo 93,5 na 100.000 stanovnika, daleko najviše u svijetu.

Premda su nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima i socijalno distanciranje obvezni, to se slabo ili nikako kontrolira. Poštivanje pravila stvar je individualnog izbora.

Liječnici traže od vlade da uvede strože mjere poput ograničavanja radnog vremena ne-esencijalnih poduzeća i uvođenja covid propusnica što bi ograničilo društvene aktivnosti onih koji se još nisu cijepili, donosi Net.hr.

Pored problema provedbe epidemioloških mjera, Srbija teško uspijeva nagovoriti mlade da se cijepe. Kako je kazala premijerka, cijepilo se samo 22 posto mladih u dobi od 18 do 30 godina.

Srbija je u početku dobro krenula s cijepljenjem osiguravši dovoljno doza i s istoka i sa zapada, toliko da je pozvala i strane državljane da se dođu cijepiti. Bili su među prvima na svijetu koja je ponudila booster dozu širokoj javnosti.

Popularni Članci