SAD objavile: Ubili smo vođu Al Kaide

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: screenshot, YouTube
Američki predsjednik Joe Biden, iako i dalje pozitivan na koronavirus, obratio se u noći s ponedjeljka na utorak naciji iz Bijele kuće kako bi sugrađane izvijestio o, kako je priopćeno iz Bijele kuće, "uspješnoj protuterorističkoj operaciji". U obraćanju je potvrdio izvješća američkih medija da je proteklog vikenda u napadu dronom likvidiran suosnivač terorističke organizacije al-Qaida Ayman al-Zawahri.

- U subotu su Sjedinjene Države, po mom nalogu, izvele uspješan zračni napad u kojem je ubijen Ayman al-Zawahri. On je bio bin Ladenov zamjenik u trenutku napada 11. rujna 2001., bio je dubinski involviran u planiranje tih napada, jedan je od najodgovornijih za smrt 2.977 ljudi na američkom tlu. Desetljećima je bio mozak al-Qaide, odigrao je ključnu ulogu u bombardiranju USS Colea kao i u napadima na naša veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji, izjavio je Biden u obraćanju napominjući da je al-Zawahri iza sebe ostavio trag smrti.

- Pravda je izvršena, tog terorističkog vođe više nema, ustvrdio je Biden najavljujući nastavak američke borbe protiv terorizma i terorističkih prijetnji svake vrste bez obzira iz kojeg dijela svijeta one dolazile.

Otkrio je da je američka obavještajna zajednica al-Zawahrija locirala "ranije ove godine" u centru Kabula gdje se doselio s obitelji. Prošlog je tjedna, kaže, dobio informacije da je nastupio "optimalan trenutak" te je odobrio operaciju u kojoj je "preciznim udarom" al-Zawahri smaknut, a pritom, prema Bidenovim riječima, nitko od članova njegove obitelji ili drugih civila, nije ni ozlijeđen, donosi Jutarnji list.

Popularni Članci