RUSIJA MOBILIZIRA 400 TISUĆA LJUDI? Ukrajina: Moskva nastoji rat u Ukrajini proširiti na druga područja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: screenshot twitter
Kako javlja radio Slobodna Europa, a pozivajući se na više izvora, u Rusiji će 1. travnja započeti nova masovna regrutacija.

Nekoliko ruskih regionalnih medija odjednom je objavilo ukupan broj ugovornih vojnika, koji, prema planovima Ministarstva obrane, trebaju popuniti trupe - a on iznosi čak 400 tisuća!

Tvrdi se da će najveći dio posla pasti na osoblje vojnih komesarijata, a u konačnici će guverneri biti odgovorni za provedbu plana.

Također se navodi da su u utorak stanovnici regije Voronjež ponovno počeli predavati sudske pozive vojnim uredima za registraciju i novačenje - kao što je to bio slučaj u rujnu prošle godine nakon takozvane "djelomične mobilizacije" koju je objavio Vladimir Putin. Vlasti regije tvrde da se to radi "isključivo radi ažuriranja podataka o vojnim registrima".

Publikacija Nestka piše da uredi za vojnu registraciju i novačenje pokušavaju nadoknaditi gubitke ruske vojske u oskudnim vojnim specijalnostima, sada su to vozači oklopnih vozila i strijelci. S druge strane, tajnik za medije ruskog predsjednika Dmitrij Peskov odbacio je, kao i prije, planove za drugi val mobilizacije. "Nema takvih razgovora u Kremlju", rekao je Peskov.

Ukrajina optužila Rusiju da želi proširiti rat

Ukrajina je u srijedu, nakon incidenta s ruskim lovcima i američkim dronom iznad Crnog mora, optužila Moskvu da nastoji rat u Ukrajini "proširiti" na druga područja.

"Incident s američkim dronom MQ-9 Reaper, koji je Rusija izazvala u Crnom moru, pokazuje da je (ruski predsjednik) Vladimir Putin spreman proširiti zonu sukoba i umiješati druge strane", objavio je na Twitteru tajnik ukrajinskog Vijeća za sigurnost Oleksej Danilov.

Rusija koristi taktiku "sve je na kocki", sukladno "stalnom povećanju uloga", rekao je Danilov.

SAD je u utorak priopćio da su ruski ratni zrakoplovi iznad Crnog mora presreli i oštetili američki dron Reaper te izazvali njegov pad.

Rusija to opovrgava i tvrdi da njezini borbeni zrakoplovi nisu došli u kontakt s američkim dronom koji se srušio u Crno more, ustvrdivši da je bespilotna letjelica pala zbog "oštrog manevriranja".

Moskva objašnjava da su ruski lovci uočili u "području poluotoka Krima" američki dron koji se približavao ruskoj granici.

Također navodi da je dron letio "s ugašenim transponderima te da je "prekršio privremeni režim korištenja tog zračnog prostora uspostavljenog zbog specijalne vojne operacije" u Ukrajini, javlja Jutarnji list.

Popularni Članci