'PUTINOVA' JAHTA IZGLEDA BRUTALNO Bila je u Dubrovniku, a od njenih luksuznih sadržaja zastaje dah (FOTOGALERIJA)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Marina di Carrara u Italiji privremeni je dom zvijeri od jahte za koju aktivisti protiv Kremlja tvrde da pripada ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu (69). Ona ima plesni podij, čak i zlatne tržače za toaletni papir.

To je grad u malom - rekao je The Sunu čovjek koji je radio na izgradnji plovila dugog 150 metara (kao jedno i pol nogometno igralište) prije dvije godine.

- Postoji bezbroj bazena, sauna, spa centara, kazalište, plesne dvorane, teretane, dva heliodroma - dodao je, a prenose 24sata

Superjahta se zove Scheherazade prema legendarnoj perzijskoj kraljici, a prema nekim procjenama vrijedi 600 milijuna eura. Insajderski izvori The Suna kažu da bi mogla vrijediti i do 900 milijuna eura. Podsjetimo, bila je i u Dubrovniku. 

Što u njoj toliko košta? Možda akvarij od pet metara, više televizora uključujući jedan dijagonale četiri i pol metra koji se proteže po cijelom zidu ili samonivelirajući stol za biljar kako bi gosti mogli igrati i kad je more nemirno.

Ima toga još. Kupaonice su opremljene zlatnim slavinama kao u vrijeme frigijskog kralja Mide, zlatnim držačima za toaletni papir i plesnim podijem od pločica koji se pretvara u bazen. Šeherzada je jedna od samo dvije jahte s tom atrakcijom, a druga je Graceful. I ona je Putinova.

Ruski predsjednik dodao je i neke osobne detalje u ovu jahtu poput sobe za judo s uokvirenim slikama crnih pojaseva i raznim knjigama koje veličaju njegovo bogatstvo.

- Svaka je površina na jahti ili mramor ili zlato. Teško je progutati činjenicu da je najnevjerojatniji brod na svijetu u vlasništvu čovjeka koji namjerava bombardirati civile u Ukrajini. To je nezamisliva količina bogatstva kad se zna da je prosječna plaća u Rusiji 500 eura, ljudi se bore i za hranu - kazao je radnik.

Scheherazade nije namijenjena samo krstarenju, već, poput superjahte u filmu iz serijala o Jamesu Bondu "Operacija Grom", ima suvremeni sigurnosni sustav koji može obarati brodove, a dva heliodroma i hangar mogu smjestiti helikopter, šest jet skija, pet gumenjaka i osam podvodnih skutera Seabob.

Prema aktivistima povezanima s ruskim oporbenjakom Aleksijem Navaljnim, koji je trenutačno u zatvoru, neki od članova posade radili su za Federalnu sigurnosnu službu koja brine o Putinovoj sigurnosti.

"Desetak osobnih čuvara i sluga Vladimira Putina neprestano održava jednu od najvećih svjetskih jahti u talijanskoj luci ", napisala je istraživačka novinarka i pristalica Navaljnoga Marija Pevčih na Twitteru.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u obraćanju talijanskom parlamentu zamolio je Rim da zaplijeni Putinovu imovinu i ne bude "utočište za ubojice". Vlasti istražuju brod zbog potencijalnih veza sa sankcioniranim Rusima.

Popularni Članci