PROCURILI SU DIJELOVI TAJNOG UGOVORA Evo kako se Britanija dokopala cjepiva na štetu Hrvatske i ostalih zemalja EU

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Britanske vlasti tajno su dozvolile korištenje svoga opskrbnog lanca cjepivom AstraZenece za Australiju, a zauzvrat su iz Indije dobile milijune doza cjepiva te britansko-švedske kompanije, objavio je Daily Telegraph pozivajući se na više različitih izvora.

Najmanje dvije isporuke tog cjepiva bile su veljači i ožujku, upravo u vrijeme kada je Bruxelles započeo strože nadzirati proizvođača cjepiva, a od Velike Britanije zatražio da preraspodijeli dio svojih zaliha kako bi bio nadoknađen manjak doza AstraZenecinog cjepiva u EU zbog velikih kašnjenja u isporuci, prenosi Net.hr

Britanska vlada odbacivala je te zahtjeve Bruxellesa, a AstraZeneca navodila kako u ugovoru sklopljenom s Britancima stoji klauzula prema kojoj cjepivo proizvedeno u Velikoj Britaniji ne smije distribuirati dalje. Istodobno je Bruxelles inzistirao da u ugovorima s AstraZenecom izričito stoji da u EU moraju pristizati doze proizvedene i u britanskim pogonima.

Telegraph sada otkriva kako je, usprkos tomu, AstraZeneca u tajnosti dobila odobrenje Velike Britanije da cjepivo umjesto u EU izveze u Australiju, a kao protuuslugu Britanci su imali na raspolaganju desetak milijuna doza cjepiva proizvedenog u indijskom Serum Instituteu gdje se proizvode i velike količine AstraZenecinog cjepiva. Britanske vlasti to su smatrale idealnim rješenjem jer se AstraZeneca obvezala nadoknaditi eventualni manjak cjepiva, a Australija je dobila potrebno cjepivo. Britanci su od AstraZenece naručili oko 100 milijuna doza, a u ožujku im je stiglo oko pet milijuna doza iz Indije. No, upitno je hoće li se ta opskrba nastaviti, jer je Indija suočena s ogromnim širenjem zaraze.

Telegraph piše kako zasad nije poznato je li Australija jedina profitirala ovim dogovorom s Velikom Britanijom. Britanski premijer Boris Johnson potvrdio je spremnost Londona da podijeli svoje viškove cjepiva s Covaxom, sustavom za pomoć najsiromašnijim zemljama koje si ne mogu priuštiti dostatne količine cjepiva. Velika Britanija dosad je naručila oko 517 milijuna doza cjepiva različitih proizvođača, što je i vie nego dovoljno za njeno stanovništvo.

No, tajni dogovor Britanije i Australije mogao bi izazvati bijes u EU budući da je Europska komisija nedavno podnijela tužbu protiv AstraZenece zbog kršenja ugovora i kašnjenja isporuke cjepiva. EU je u srijedu ponovno zatražila od AstraZeneca da joj počne isporučivati cjepivo proizvedeno u Velikoj Britaniji, dok u AstraZeneci tvrde da nemaju formalnih obaveza učiniti to.

Iz sada objavljenih tajnih dogovora Britanije i Australije doznaje se kako je prva pošiljka dopremljena 29. veljače, a potom je još 300 tisuća doza stiglo zrakoplovom Emiratesa. To se dogodilo nakon što je Europska komisija donijela propise koji ograničavaju izvoz cjepiva proizvedenog u EU, a druga pošiljka stigla je u Australiju nakon što je EU i službeno blokirao AstraZenecu.

U AstraZeneci odbijaju komentirati te navode, dok glasnogovornik britanske vlade kaže kako je proizvodnja cjepiva jedan od najvažnijih međunarodnih poduhvata te da je Velika Britanija ponosna što može sudjelovati u njemu. No, također ističe kako su detalji bilo kojeg ugovora između nacionalnih vlada i AstraZenece – poslovna tajna.

Popularni Članci