PRIČA IZA PFIZEROVOG CJEPIVA Osnivači BioNTecha: “Pfizer nas je u početku odbio, mislili su da će se virus brzo obuzdati”

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: The Telegraph
Dok svijet još uvijek trese SARS-CoV-2 kriza iako postoji dostupno, sigurno i učinkovito rješenje, odnosno cjepivo, svijetu su se obratili supružnici, turski doktori, osnivači BioNTecha. “Mogao sam vizualizirati razmjere krize. Bilo mi je jasno da je covid već metastazirao poput raka”, rekao je Ugur Sahin o početku pandemije.

Pfizer je u početku odbijao ponudu osnivača BioNTecha, turskih doktora i supružnika Ugura Sahina i Özlem Türeci, za razvoj cjepiva protiv covida-19. Kako piše The Telegraph, čelni ljudi Pfizera mislili su da će se virus brzo obuzdati.

- Ekipa, ovo neće uspjeti - poručili su bračnom paru tik nakon što je koronavirus počeo zahvaćati svijet u siječnju 2020. Dr. Phil Dormitzer, potpredsjednik Pfizera i glavni znanstveni direktor za virusna cjepiva, tada je mRNA tehnologiju, koja se pokazala ključnom za otkriće vakcine, smatrao previše eksperimentalnom.

Dr. Sahin pak kaže kako je od samog početka u glavi imao detaljnu sliku o tome kako će se pandemija razvijati, ali istodobno je procjenu Pfizerova šefa doživio kao "potpuno racionalnu".

- Nakon telefonskog razgovora s Philom, razmislio sam i odlučio da ćemo ga opet nazvati za nekoliko tjedana - rekao je dr. Sahin za The Telegraph Supruga i on čvrsto su vjerovali kako je samo pitanje vremena kad će se farmaceutski gigant predomisliti - i bili su u pravu. Dogovor između dvije tvrtke "pao" je svega mjesec dana kasnije.

- Moja prva pretpostavka bila je da će se covid-19 moći kontrolirati, poput Sarsa i Mersa - priznao je dr. Dormitzer.

Ta prva odbijenica opisana je u novoj knjizi "The Vaccine", koju je u suradnji sa supružnicima napisao novinar Joe Miller, a koja će biti objavljena sljedeći tjedan.

A iako je BioNTech stvorio vodeće svjetsko cjepivo protiv koronavirusa, većina zaposlenika tvrtke i dalje radi na daljinu, bez obzira na to jesu li cijepljeni s dvije ili čak tri doze - po istim pravilima rade i osnivači Sahin i Türeci.

A upravo je objavljivanje jednog članka kineskih akademika u prestižnom časopisu Lancet 24. siječnja 2020. uvjerilo par da dolazi pandemija i da treba što prije djelovati, bez obzira na potencijalan korporacijski rizik. U spomenutom članku pisalo se o prijenosu virusa s čovjeka na čovjeka, a iz cijeloga teksta dr. Sahina najviše je zaintrigirala informacija o sedmogodišnjoj djevojčici koja je bila pozitivna na koronavirus, ali nije imala nikakve simptome.

“Već tad sam u svojoj glavi mogao vidjeti avione koji lete iz Wuhana u gradove diljem svijeta, a njihovi asimptomatski putnici nisu niti svjesni da u sebi nose virus. Jednostavno sam mogao vizualizirati razmjere nadolazeće krize... Bilo mi je jasno da je covid već metastazirao poput raka, čak niti rak ne vidite u njegovoj ranoj fazi, tek kasnije shvaćate što se zapravo događa”, opisao je Dr. Sahin.

Dr. Sahin uvjerava kako će sva zarada od covid cjepiva biti usmjerena u njihova nova istraživanja "Ono što zaradimo od cjepiva sad možemo uložiti, primjerice, u razvoj cjepiva protiv malarije, jedne od najgorih zaraznih bolesti koja pogađa toliko male djece", istaknuo je.

Supružnici su optimistični i oko personaliziranih mRNA cjepiva za liječenje niza tumora - štoviše, vjeruju kako bi ona, zahvaljujući revoluciji u umjetnoj inteligenciji i robotici, mogla postati dostupna već za nekoliko godina, prenosi Jutarnji list.

Popularni Članci