POZNATI ŠVEDSKI EPIDEMIOLOG UPOZORIO 'Čini se da ulazimo u treći val'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Čini se da Švedska ulazi u treći val pandemije, objavila je u utorak zdravstvena agencija nakon uvođenja novih restrikcija zbog porasta broja inficiranih i jako brzog širenja varijanti virusa koje se smatraju zaraznijima.

Švedska je od petka registrirala 11.804 novozaraženih u odnosu na 10.933 prošloga tjedna.

"Čini se da ulazimo u treći val", rekao je glavni epidemiolog Anders Tegnell na konferenciji za novinare.

"To se počinje odražavati na intenzivnu skrb. Porast nije dramatičan, ali nije ni pad kakav smo imali neko vrijeme", dodao je.

Zdravstvena agencija je ograničenje broja kupaca u trgovinama, povrh restrikcija uvedenih prošloga tjedna kao što je skraćeno radno vrijeme kafića i restorana te rigoroznija pravila nošenja maske.

Tegnell, arhitekt švedske protupandemijske strategije, rekao je da najnovija istraživanja pokazuju da je cjepivo AstraZenence učinkovito kod starijih od 65 godina i da bi Švedska mogla promijeniti svoju preporuku da se to cjepivo ne daje starijim osobama.

"Cjepivo AstraZenece je nepravedno na lošem glasu", izjavio je, prenosi RTL.

I dok broj zaraženih raste, smrtnost od covida-19 je i dalje je niža nego prethodnih mjeseci. Zemlja sa deset milijuna stanovnika prijavila je 56 umrlih, što je najmanja vikend statistika od studenoga 2020. Od posljedica covida-19 ukupno je umrlo 12.882. 

Stopa smrtnosti po glavi stanovnika u Švedskoj je nekoliko puta viša nego u skandinavskih susjeda, ali je manja u odnosu na nekoliko europskih zemalja koje su uvele totalno zatvaranje.

Popularni Članci