'

POGINULE NAJMANJE TRI OSOBE Uragan poharao područje Floride

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: X
Jaka kiša poplavila je ceste i zatvorila zračne luke na Floridi i prije nego je uragan Helene došao nad područje Floride. Najmanje tri osobe su poginule.

Posljedice će se znati ujutro jer je uragan oko ponoći napustio područje i krenuo prema Georgiji a zatim i prema Južnoj i Sjevernoj Karolini. Lokalne vlasti već javljaju o ekstremnim štetama u pojedinim dijelovima Floride i Georgije.

Dužnosnici se boje da će biti otkriveno više žrtava jer je oluja pustošila Floridu s vjetrovima brzine 225 km/h. Na putu prema Georgiji vjetrovi su "usporili" na 120 km/h, prenosi Index.

Šest saveznih država proglasilo je izvanredno stanje dok tropska oluja Helene pogađa jugoistok SAD-a nakon što je kao uragana 4. kategorije pogodila područje Big Benda na Floridi.

Oluja je stigla na kopno kao uragan kategorije 4, a iako je sada oslabila, obilne kiše i siloviti vjetrovi uzrokovali su veliku štetu na domovima i infrastrukturi.

Upozorenja su izdana za 60 milijuna ljudi u 12 saveznih država.

Izvanredno stanje proglašeno je u 61 od 67 okruga u Floridi. U Georgiji je 159 okruga proglasilo izvanredno stanje, omogućujući timovima za hitne intervencije da naprave potrebne pripreme i rasporede resurse prije dolaska oluje.

Upozorenja i u Sjevernoj Karolini gdje je guverner Roy Cooper upozorio da je "Helene izuzetno opasna oluja koja prijeti donijeti obilnu kišu i potencijalno katastrofalne poplave" od četvrtka navečer do petka za središnje i zapadne dijelove države.

Guverner Južne Karoline Henry McMaster izjavio je: "Vjerojatno ćemo izbjeći najgore dijelove ove oluje, ali se i dalje očekuju poplave, jaki vjetrovi i izolirani tornada."

Američki predsjednik Joe Biden odobrio je proglašenje izvanrednog stanja za Alabamu i naložio saveznu pomoć za one pogođene olujom Helene. Izvanredno stanje proglašeno je i u Virginiji.

Više od 2.2 milijuna korisnika ostalo je bez struje na Floridi, u Georgiji i Sjevernoj i Južnoj Karolini, prema podacima PowerOutage.US.

 

Popularni Članci