Piloti prije slijetanja moraju proći posebnu obuku za ovaj europski aerodrom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marko Dimic/PIXSELL
Za lijepa vremena vještim pilotima slijetanje ne predstavlja problem, ali kad zapušu snažni vjetrovi koji na Madeiri nisu rijetkost, mnogima nije svejedno gledati kako se avioni bore sa snažnim naletima...

Iako je Madeira bliža Maroku, ipak pripada Portugalu, a s prekrasnih 180 kilometara obale, mora, lijepih plaža i planinskih putova, vrijedna je svakog posjeta. Želite li doznati više o nestvarnim otocima udaljenima tisućukilometara od Lisabona, pročitajte više o portugalskom biseru usred Atlantika.

Ono što prvo primijetite na Madeiri svakako je obilje zelenila zbog kojeg ga mnogi nazivaju rajskim vrtom. No prije nego što ugledate avokado, mango, orhideje i bugenvilije na bogatom tlu starog vulkana susrest ćete se s jednim od najopasnijih aerodroma na svijetu.koji je ime dobio prema Cristianu Ronaldu.

Zračnoj luci Madeira u Portugalu prilazi se između planina i Atlantskog oceana strogo se držeći kretanja kazaljke na satu. Prilikom slijetanja piloti prvo okreću avion prema planini i zatim u posljednjem trenutku naglo skreću udesno.

Za lijepa vremena vještim pilotima to ne predstavlja problem, ali kad zapušu snažni vjetrovi koji na Madeiri nisu rijetkost, mnogima nije svejedno gledati kako se avioni bore s jakim naletima.

Zbog nesreća u prošlosti pista je proširena, ali piloti i dalje moraju prolaziti posebnu obuku prije nego što im dopuste sletjeti. 

Popularni Članci