PANDEMIJSKE MJERE UZROKUJU KATASTROFE Neredi izbijaju diljem Europe (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Twitter/Screenshot
Jučer su izbili sukobi u Bruxellesu na prosvjedima protiv novih pandemijskih mjera. Na prosvjedima se, procjenjuje se, okupilo desetak tisuća ljudi.     

Iako je prosvjed krenuo mirno, pretvorio se u gađanje policije raznim predmetima, na što je policija odgovorila vodenim topovima i suzavcima. 

Nasilni prosvjednici su identitet skrivali pod maskama.

Sukob  interventnom policijom dogodio se u blizini vlade i europskih institucija u Bruxsellesu. 

35 tisuća nezadovoljnih

Policija procjenjuje da je u provjednoj povorci sudjelovali 35 tisuća ljudi, nezadovoljnih novim covid mjerama. Prosvjednici su ljuti zbog odluke vlade o zabrani ulaska necijepljenih u mjesta kao što su restorani i barovi. 

Tisuće prosvjednika također su izašle na ulice u Austriji, Hrvatskoj i Italiji. Sve zbog uvođenja covid-potvrdi i novih mjera protiv širenja bolesti covid-19.

Austrija prva najavila obvezno cijepljenje, zbog toga prosvjedi i u Beču

Nakon što je Austrijska vlada najavila uvođenje obveznog cijepljenja u veljači 2022. godine, na ulice Beča su izašli prosvjednici.

Razvijajući nacionalne zastave i transparente s natpisom "Sloboda", prosvjednici su uzvikivali "Otpor!".

Osim najavljenog obveznog cijepljenja, Austrija od danas ulazi u tzv. 'blokadu' na 20 dana, odnosno zatvaraju sve osim trgovina prehrambenim namirnicama, a rad od kuće je obvezan.

Andrea Ammon, ravnateljica Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, opisala je obvezna cijepljenja kao "dvosjekli mač".

Rekla je BBC-jevom Andrewu Marru da bi stroga pravila mogla natjerati ljude koji još uvijek sumnjaju u cjepivo - ali ga ne odbacuju u potpunosti - da se potpuno odvrate od njega.

U Italiji se nekoliko tisuća prosvjednika okupilo na drevnom trkalištu kočija Circus Maximus u Rimu kako bi se suprotstavili covid-potvrdama koje su po novome potrebne na radnim mjestima, javnim okupljanjima i u javnom prijevozu.

Problemi i u Francuskoj

Na karipskom otoku Guadeloupe je intervenirala francuska policija kako bi ugušili nemire. 

Nakon što su prosvjedi protiv covid potvrda postali nasilni, pljačkaši su opljačkali desetke trgovina i zapalili tvrtke.

Ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin rekao je da su neki koji su umiješani u nemire koristili "bojevo streljivo" protiv policije i obećao "čvrst" odgovor na one koji počine javne nerede.

Popularni Članci