OVO OBJAŠNJAVA MNOGE ASPEKTE COVIDA Znanstvenici tvrde: Virus je poput lopova kada uđe u naš organizam

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Voditelj istraživanja, dr. Daniel Jacobson sa svojim timom ovog je ljeta uz pomoć superračunala Summit u američkom Nacionalnom laboratoriju Oak Ridge u Tennesseeju započeo analizu podataka više od 40.000 gena iz 17.000 genetskih uzoraka s ciljem da se što bolje shvati bolest Covid-19.

Riječ je o drugom najbržem računalu  na svijetu, a za analizu više od 2,5 milijarde genetskih kombinacija trebalo mu je više od tjedan dana, prenosi RTL.

Ovo ispitivanje pokazal se izuzetno važnim jer je superračunalo otkrilo posve novu teoriju o tome kako Covid-19 utječe na organizam – hipotezu o bradikininu.

Kako piše Elemental, bradikinin je, po definiciji, kinin sastavljen od devet aminokiselina koji izaziva jaku vazodilataciju arteriola i povećava kapilarnu propusnost.

Ovo otkriće objašnjava mnoge aspekte Covida-19, uključujući neke od njegovih najneobičnijih simptoma.

Jacobson je s timom početkom srpnja objavio rezultate ovog istraživanja u časopisu eLife. Prema njima, zaraza Covidom-19 obično započinje kada virus uđe u tijelo putem ACE2 receptora u nosu, a zatim prolazi kroz tijelo ulazeći u stanice na drugim mjestima, poput crijeva, bubrega i srca.

No, zanimljiviji je onaj dio kada se Covid-19 udomaći u tijelu. Prema ovim nalazima Covid-19 osim što zarazi stanice koje već proizvode ACE2 receptore, preuzima i pojedine sustave tijela gdje receptori ACE2 nisu jače izraženi, poput pluća.

To bi značilo da Covid-19 djeluje poput provalnika uvuče u vašu kuću i počne je premetati. Detaljnije objašnjeno on ne uzima samo vaše stvari već otvara sva vrata i prozore kako bi mu njegovi pomagači  što brže i učinkovitije pomoći u pljački.

Sustav renin-angiotenzin (RAS) kontrolira mnoge aspekte krvožilnog sustava, uključujući tjelesne razine kemikalije zvane bradikinin, koja obično pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Prema analizi Jacobsonovog tima, kada virus osvoji RAS, tjelesni mehanizmi za regulaciju bradikinina propadaju. 

Oluja bradikinina

Istraživači kažu da je krajnji rezultat oslobađanje oluje bradikinina – masovne, odbjegle nakupine bradikinina u tijelu. Prema hipotezi o bradikininu, upravo je ta oluja na kraju odgovorna za mnoge smrtonosne posljedice Covida-19.

Jacobsonov tim u svome radu kaže da je “patologija Covida-19 vjerojatno posljedica bradikininske oluje, a ne citokinskih oluja, koje su prethodno bile identificirane kod pacijenata s Covidom-19. Nakupljanjem bradikinina u tijelu povećava se vaskularna propusnost, odnosno krvne žile čini nepropusnima. To se podudara s nedavnim kliničkim podacima, koji Covid-19 sve više promatraju ponajprije kao vaskularnu, a ne respiratornu bolest.

Podaci tima također pokazuju da kroz drugi put povećava proizvodnju hijaluronske kiseline (HLA) u plućima. HLA se često koristi u sapunima i losionima zbog svoje sposobnosti da apsorbira tisuću puta veću težinu od tekućine. U kombinaciji s curenjem tekućine u pluća, rezultati bivaju katastrofalni: stvara se hidrogel koji nekim pacijentima može napuniti pluća, a  to je onda poput pokušaja disanja kroz želatinu.

To može objasniti zašto su se respiratori pokazali manje učinkovitima u liječenju naprednog Covid-19.

"Pluća postaju poput vodenog balona", objašnjava Jacobson.

Također jedan od pet hospitaliziranih pacijenata ima oštećenja na srcu. Dio toga vjerojatno je zbog virusa koji inficira srce izravno putem svojih ACE2 receptora.

Popularni Članci