Osam godina bez Kemala Montena: Bio je pjevač broj jedan, 'mediteranski Sarajlija', pristupačan i uvijek spreman na šalu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
Na današnji dan prije osam godina u zagrebačkoj bolnici preminuo je legendarni sarajevski kantautor. 

Cijela regija oplakivala je Kemala Montena, kojeg svi pamtimo kao jednog od najomiljenijih pojava na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije. Bio je najpoznatiji bosanskohercegovački kantautor, te jedan od najboljih i najcjenjenijih kantautora na području bivše Jugoslavije.

Monteno je stvorio svoj glazbeni izraz koji ga je pratio tijekom četiri desetljeća vrhunske karijere.

Kemo je rođen 17. septembra 1948. godine u Sarajevu, a veoma neobična priča stoji iza porodičnog prezimena Monteno. Njegov otac Osvaldo bio je italijanski vojnik koji se nakon Drugog svjetskog rata zaposlio u Sarajevu, gdje je upoznao Kemalovu majku Bahriju i zbog te ljubavi odlučio ostati u Jugoslaviji.

Daleke 1967. časopis Plavi vjesnik opisao je susret s Kemom navodeći kako mladića niskog rasta, krivih nogometaških nogu i neobičnog prezimena očekuje blistava karijera u muzici, prenosi Klix.ba. Iako djeluje povučeno i poprilično skromno, pisali su, vrlo je pristupačan i uvijek spreman na šalu.

"U Sarajevu, to se može već bez pretjerivanja reći, Kemal Monteno je pjevač broj 1. Naravno, u vedroj muzici", piše u tekstu ovog časopisa. "Mediteranski Sarajlija", u jednom od razgovora prozvao ga je Rade Šerbedžija. 

Njegove pjesme ostaju da vječno podsjećaju na velikog umjetnika i čovjeka, neponovljivog Kemala Montena.

Popularni Članci