ODLUČILA POROTA! Policajac Derek Chauvin kriv je za ubojstvo Georgea Floyda

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: NBC Video
Porota je donijela presudu u vezi ubojstva Georgea Floyda.  Policajac Derek Chauvin je kriv po svim točkama optužnice. 

Porota je odluku donijela nakon razmatranja tri tjedna svjedočenja 45 svjedoka, uključujući slučajne prolaznike, policijske službenike i medicinske stručnjake. Vijećanje porote započelo je u ponedjeljak i trajalo je nešto više od 10 sati.

Dvanaest porotnika proglasilo ga je krivim prema tri točke optužnice. Maksimalna kazna za prvu točku ne može biti veća od 40 godina zatvora, za drugu ne veća od 25 godina, a maksimalna kazna za treću točke optužnice je 10 godina i/ili 20 tisuća američkih dolara. 

Izvan zgrade suda gomila od nekoliko stotina ljudi je kličući dočekala vijest o presudi.

Tužiteljstvo je zatražilo ukidanje jamčevine, a Derek Chauvin je u lisicama odveden iz sudnice. 

Presuda bi mogla, prema riječima suca Petera Cahilla, biti izrečena za osam tjedana. 

Osudom Chauvina za smrt Georgea Floyda, tužitelji će početi usmjeravati pažnju na vođenje postupka protiv troje drugih koji su sudjelovali u uhićenju.

Tou Thao, J. Alexander Kueng i Thomas Lane, svi koji su otpušteni i uhićeni nekoliko dana nakon što je Floyd umro prošlog svibnja, na suđenju 23. kolovoza suočeni su s optužbama da su pomagali u ubojstvu Floyda.

Čim je najavljeno da je porota donijela presudu helikopteri su počeli nadlijetati grad.

Američki predsjednik Joe Biden je nakon presude izjavio da osjeća "olakšanje", donosi Index.
 
"Svima nam je laknulo", rekao je američki predsjednik Joe Biden obitelji Floyd u telefonskom pozivu. "Vi ste nevjerojatna obitelj. Volio bih biti ondje da vas zagrlim", nastavio je.

Biden se nakon presude obratio javnosti obratio iz Bijele kuće, te Amerikance pozvao da se okupe u borbi protiv rasizma koji "kvari" dušu.

"Danas se u Americi obilježava dan pravde", rekla je Kamala Harris, američka potpredsjednica.

Bivši američki predsjednik Barack Obama i njegova supruga Michelle pozdravili su presudu

"Danas je porota postupila ispravno. Ali istinska pravda zahtijeva mnogo više. Michelle i ja svoje molitve upućujemo obitelji Floyd i stojimo sa svima onima koji su predani jamčiti svakom Amerikancu punu mjeru pravde koja je Georgeu i mnogim drugima uskraćena", rekao je Barack Obama.

Bivša državna tajnica i supruga predsjednika Billa Clintona Hillary Clinton im se pridružila.

"Obitelj i zajednica Georgea Floyda zaslužili su da njegov ubojica odgovara. Danas su dobili tu odgovornost. Uvijek i zauvijek, crni životi su važni", poručila je Hillary Clinton.

Guverner Minnesote Tim Walz ističe koliko je ova presuda važna. 

Popularni Članci