test

Odgođeno ročište Hrvatima u Zambiji

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Emica Elvedji/PIXSELL
Na visokom sudu u Ndoli trebalo je biti nastavljeno suđenje Hrvatima koji su u pritvoru još od prosinca zbog sumnje na trgovinu djecom. Danas nitko nije svjedočio jer zambijsko tužiteljstvo nije uspjelo osigurati svjedoke pa je sutkinja novu raspravu sazvala za petak, javlja HRT.

Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzela djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata i trgovinu djecom.

Proveli su u zambijskom zatvoru gotovo sedam tjedana, do 23. siječnja, kad su pušteni da se brane sa slobode. Sudac je na ročištu 6. veljače odlučio prekinuti suđenje te naložio da Hrvati u 48 sati napuste Zambiju, no već sljedeći dan parovi su ponovo vraćeni u pritvor zbog širenja optužnice za ista kaznena djela koja im se stavljaju na teret. Nedugo nakon toga ponovno su pušteni da se brane sa slobode, a suđenje im je premješteno na viši sud.

Popularni Članci