NISU SVI ODUŠEVLJENI S BOLETTE Najavljeni prosvjedi u Neumu, građani se protive uplovljavanju kruzera

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Mario Babarović
Građani Neuma planiraju mirni prosvjed protiv uplovljavanja kruzera “Bolette” u Neumski zaljev koji je jutros stigao nakon što je bio prvi kruzer koji je prošao ispod Pelješkog mosta.

"Neum od navedenog uplovljavanja može imati samo štetu", smatraju građani koji će se odazvati prosvjedu, prenosi portal Neum-online.

"Svi koji su u mogućnosti izaći na ovaj mirni prosvjed neka to učine, iskažu svoje mišljenje i zajednički kao građani Neuma pošaljemo poruku svima onima koji su za ovo odgovorni i koji su bez Neuma odlučivali o Neumu", stoji u pozivu.

I predsjednica Općinskog vijeća Neum Daniela Matić rekla je u srijedu kako je najavljeno uplovljavanje kruzera "Bolette" u neumski akvatoriji nedopustivo.

"Smatram da je ovakvo nešto nedopustivo. Neum nije luka i samim time veliki brodovi nemaju što raditi u našem zaljevu. Ulazak ovoga i sličnih brodova u Neumski zaljev znači automatsko ugrožavanje ekosustava te zagađenja koja će nanijeti izrazitu štetu Neumu", poručila je Matić u priopćenju za javnost.

Upozorila je kako bi eventualno zagađenje mora do kojeg bi moglo doći zbog uplovljavanja 230 metara dugog kruzera s više od tisuću putnika, ugrozilo ne samo prirodu već bi dovelo u pitanje kompletan turizam u Neumu.

"Dok pričamo o održivom turizmu i ribarstvu i nastojimo kroz projekte implementirati nove modele za razvoj turizma, nedopustivo je da nam se u praksi događaju ovakve stvari. Smatram da je očuvanje prirodnih ljepota našeg Neuma, jedinog BiH grada na moru, primarni cilj i zadatak svih nas", poručila je Matić.

Podsjetimo, nakon što je oko 5.30 sati u pločanskom akvatoriju obavio carinske i druge formalnosti, prošao ispod Pelješkog mosta, Bolette je stigao do Neuma ispred kojega će biti usidren četrnaest sati, dok će za to vrijeme putnici uživati u turističkom posjetu Hercegovini.

Brod je rano jutros prošao ispod Pelješkog mosta čime je postao prvi kruzer koji je to učinio. Pod zapovjedništvom dubrovačkog kapetana Joza Glavića, kruzer "Bolette" je ujedno prvi test prolaska velikog broda ispod mosta.

Riječ je o brodu dužine nešto više od 237 metara i širine 32,5 metara. Ima 12 paluba, može primiti 1.380 putnika i ploviti brzinom od 25 čvorova. Air Draft ili visina od vode do najviše točke na brodu je 48,1 metara, dok je najveća visina dopuštena visina prolaska ispod Pelješkog mosta 55 metara. Bruto tonaža broda je preko 62 tisuće BRT, a gaz 8,1 metara.

Popularni Članci