NISU SVI ODUŠEVLJENI BIDENOVOM POBJEDOM Ovo su svjetski čelnici koji mu nisu čestitali

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: screenshot, YouTube
Nakon što je Joe Biden po svemu sudeći pobijedio na američkim predsjedničkim izborima u subotu, mnogi svjetski čelnici požurili su mu čestitati na pobjedi. No, nisu svi bili toliko oduševljeni, a neki su odjednom primjetno zašutjeli. BBC je izdvojio nekoliko ključnih međunarodnih ličnosti koje nisu poslale poruke podrške ili su poslali mlake čestitke.

Neki su otišli i korak dalje, čestitajući Donaldu Trumpu na pobjedi ili podržavajući neutemeljene tvrdnje koje je iznio o prijevari. Barem je jedan ministarplatio svoje izjave radnim mjestom.

Prije četiri godine Vladimir Putin je među prvima čestitao Donaldu Trumpu na izbornoj pobjedi, ali ovaj put nije bilo tweeta, brzojava ili telefonskog poziva Bidenu. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je razlog kašnjenja čestitke to što je Trumpov stožer pokrenuo pravni postupak. “Vjerujemo da bi bilo ispravno pričekati službeni rezultat izbora”, rekao je novinarima.

No, BBC-jev Steve Rosenberg iz Moskve javlja kako postoji sumnja da nedostatak čestitki zapravo odražava činjenicu da Moskva nije uzbuđena ishodom izbora. Biden je glasni kritičar Moskve i nedavno je Rusiju prepoznao kao najveću prijetnju Americi. Trump je rijetko kada kritizirao Rusiju ili Putina, a Rusija je optužena za miješanje u izbore 2016. godine kako bi Trump bio izabran.

Jaznez Janša nije krio da podržava Trumpa, pa je čak u srijedu na Twitteru čestitao sadašnjem predsjedniku, puno prije nego što je prebrojavanje glasova uopće bilo blizu završetka. Od tada je ponovio navode da su demokrati varali s glasovima birača.

U subotu je izgledao pomirljivije. Rekao je za SAD da je slovenski strateški partner te da će prijateljski odnosi ostati tko god bio predsjednik. Međutim, još uvijek nije čestitao Bidenu. BBC piše da je Janša član krajnje desne protuimigracijske Slovenske demokratske stranke te saveznik mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je također u prošlosti izrazio podršku Trumpu. Trumpova supruga Melania je Slovenka.

Ostali slovenski čelnici, uključujući predsjednika Boruta Pahora, čestitali su  Bidenu, kao što je to napravio i Orban.

Estonski ministar unutarnjih poslova Mart Helme najavio je ostavku u ponedjeljak nakon što su on i njegov sin, ministar financija Martin Helme, u nedjelju u radijskoj emisiji iznijeli optužbe o velikim prevarama na američkim izborima, piše Net.hr.

Helme stariji također je ponovio neutemeljene optužbe za korupciju protiv Bidena i njegovog sina Huntera. Njegov sin rekao je da bi “svi normalni ljudi trebali govoriti” o navodnim krivotvorenjima. “Nema smisla govoriti o bilo kakvoj demokraciji ili vladavini zakona ako izbori mogu biti tako bezobrazno, tako otvoreno i ogromno namješteni”, dodao je.

Oboje su članovi krajnje desničarske Konzervativne narodne stranke, čiji je čelnik Helme junior. Stranka je u koaliciji sa strankom Center i još jednom desničarskom strankom. Premijer Juri Ratas kritizirao je dvojicu političara i čestitao gospodinu Bidenu.

Helme stariji rekao je da daje ostavku zbog “klevete” s kojom se suočio u estonskim medijima.

Često se smatra da je Jair Bolsonaro Trumpov saveznik, toliko veliki da ga se naziva “tropski Trump”. Stoga nije iznenađujuće što brazilski čelnik još uvijek nije čestitao Bidenu. Brazilski mediji prenoseći vladine izvore sugeriraju da Bolsonaro planira pričekati do kraja Trumpovih pravnih osporavanja rezultata izbora prije nego što se pozabavi s tim pitanjem.

Meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador još je jedan latinoamerički čelnik koji je pokušao održati dobre odnose s Trumpom, unatoč napetostima zbog tvrde politike američkog predsjednika prema migrantima i njegova obećanja da će izgraditi zid duž granice dviju zemalja.

Stoga je meksički čelnik oprezan prema američkim izborima, a u nedjelju je rekao da će pričekati da se riješe “sva pravna pitanja”. “Ne želimo biti nepromišljeni. Ne želimo se ponašati olako”, rekao je na tiskovnoj konferenciji dodajući kako je Meksiko imao “vrlo dobar odnos” s oba kandidata.

Benjamin Netanjahu još je jedan svjetski lider koji nikada nije skrivao svoju naklonost Trumpu. Iako je čestitao Bidenu, neki su primijetili da u njegovoj poruci nedostaju riječi “izabrani predsjednik” i “izabrana potpredsjednica”.

“Želio bih otvoriti čestitkama Joeu Bidenu i Kamali Harris. Gotovo 40 godina imam osobnu, dugu i toplu vezu s Joeom Bidenom i poznajem ga kao velikog prijatelja države Izrael”, rekao je u video izjavi.

Netanjahu je zaključio poruku odavši počast Trumpu za njegovo prijateljstvo prema Izraelu i njemu osobno. Zahvalio mu je što je Jeruzalem prepoznao kao glavni grad Izraela, preokrenuvši desetljeća američke politike, te za njegov čvrst stav prema Iranu.

Mohammed bin Salman čestitao je Bidenu na pobjedi na izborima, ali tek u nedjelju, 24 sata nakon što je objavljena vijest. Ostali čelnici Bliskog istoka odgovorili su u subotu. Istaknuto je da Mohammed bin Salman nije gubio vrijeme čestitajući tanzanijskom predsjedniku Johnu Magufuliju na reizboru toga dana.

Biden je obećao da će ponovno procijeniti odnose sa Saudijskom Arabijom, posebno zbog ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija i građanskog rata u Jemenu.

Kineski predsjednik Xi Jinping poslao je čestitke Trumpu 2016. godine dan nakon pobjede u anketama. No, ovoga puta je Kina do sada ostala suzdržana od bilo kakvih reakcija na američke rezultate izbora.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin spomenuo je proglašenje Bidenove pobjede na brifingu u ponedjeljak, ali je rekao da će Peking nadgledati poštivanje “američkog zakona i procedura”.

Očekuje se da će Biden biti odmjereniji i nijansiraniji u pristupu Kini, ali da će istovremeno imati čvrst stav. Trump je oštro kritizirao Kinu zbog koronavirusa te je bio uključen u trgovinski rat, namećući poreze na brojne kineske uvozne proizvode.

Kim Jong-un nije reagirao na izborne rezultate, a od ponedjeljka ujutro sjevernokorejski državni mediji šute o američkim izborima. No, pobjeda Donalda Trumpa 2016. spomenuta je tek dva dana nakon njegova izbora.

Biden je opisao Kima kao nasilnika i rekao da ga ne zanima osobna diplomacija s njim. Sjevernokorejski čelnik nazvao je Bidena “budalom niskog kvocijenta inteligencije”, piše BBC.

Popularni Članci