TKO JE ZA VRIJEME KORONE PROFITIRAO Dok drugima poslovi propadaju, njima ide fantastično

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Koronakrizu su obilježili karantena i zatvaranje većine gospodarstava u zemljama diljem svijeta te, povezano s tim, otkazi i smanjenja plaća.

Dok konstantno slušamo da bi ono najgore tek moglo doći, kako za gospodarstvo u vidu vala velikog broja otkaza, tako i za zdravstveni sustav s drugim valom pandemije o kojem toliko slušamo, brojke dviju američkih organizacija pokazuju kako su neki tijekom dosadašnje krize višestruko profitirali.

Tako se bogatstvo najbogatijih Amerikanaca, njih 600 s Forbesova popisa milijardera tijekom dva mjeseca (od 18. ožujka do 19. svibnja), povećalo za čak 434 milijarde dolara, pri čemu su najviše profitirali šefovi i poduzetnici povezani s tehnološkim kompanijama. Tijekom dvomjesečnog razdoblja lockdowna bogatstvo milijardera u SAD-u tako se povećalo s 2,948 bilijuna dolara na 3,382 bilijuna dolara, a bogatstvo samo pet najbogatijih Amerikanaca u ta dva mjeseca naraslo je za nevjerojatnih 76 milijardi dolara, donosi Poslovni.

U tu grupu spadaju Jeff Bezos koji je sada težak oko 150 milijardi dolara, dok je početkom godine ta cifra iznosila “samo” 115 milijardi dolara, zatim Bill Gates, Mark Zuckerberg, Warren Buffet i Larry Ellison. Govoreći o postotku za koji je poraslo bogatstvo, tu najbolje stoji Elon Musk, šef Tesle, koji posljednjih tjedana naslovnice medija puni svojim ponašanjem i izjavama. U odnosu na početak krize njegovo bogatstvo povećano je za 48 posto (sada iznosi 36 milijardi dolara), zatim slijedi Zuckerberg (porast od 46 posto) s bogatstvom od 80 milijardi, Bezosovo bogatstvo poraslo je za 31 posto, a njegove bivše žene povećalo se za trećinu i doseglo je gotovo 50 milijardi dolara.

Popularni Članci