NAMA NAJBLIŽE SUSJEDSTVO Stanovi i za 635 eura po kvadratu, prodaja im pala do 80 posto

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: ryurikovna/pixabay
Nakon uvođenja novih mjera zbog pogoršane epidemiološke situacije i zatvaranja pojedinih općina zanimanja za nekretnine nema niti ove godine.

Crnogorsko tržište nekretnina od ožujka prošle godine i pojave koronavirusa u velikom je padu, a većina građevinskih investitora i predstavnika agencija za nekretnine kažu da niti početkom ove godine nije došlo do oporavka tržišta i povećanja prodaje, piše Pobjeda, a prenosi Poslovni.

Prema njihovim riječima, oporavak crnogorskog tržišta nekretnina ovisi o dinamici cijepljenja u Crnoj Gori, najrazvijenijim europskim zemljama i Rusiji.

Investitori i predstavnici agencija očekuju da bi se stabilizacija tržišta, kao i povećana potražnja i prodaja nekretnina, prije svega stanova, mogla očekivati krajem ove i početkom sljedeće godine, kada očekuju i bolju epidemiološku situaciju. Poznati crnogorski građevinski investitori tvrde da neće smanjivati cijene stanova.

Tako Blagota Radović, vlasnik podgoričke kompanije Zetagradnja, kaže da se stanje na tržištu nekretnina nije popravilo niti ove godine.

“U odnosu na razdoblje prije pandemije, mi smo na 50 do 60 posto prodaje. Sada čak i blago pada zanimanje kupaca, tako da je početkom godine prodaja manja za 5 posto u odnosu na prošlu godinu”, objasnio je Radović.

On očekuje da će se tržište nekretnina i uopće ekonomija stabilizirati tek sljedeće godine, kada bi se trebalo suzbiti pandemija koronavirusa. Radović podsjeća da su to očekivanja i u Europi.

Čekaju kraj ljeta

Prema njegovim riječima, cijene nekretnina održavaju se uglavnom na istoj razini. “To su stabilno niske cijene stanova. Ako se bude moralo ići ispod te razine cijena neće biti zanimanja za gradnju i investicije”, smatra Radović.

Zetragradnja ne planira smanjivati cijene svojih stanova. U Podgorici one iznose od 1100 do 1300 eura po kvadratu, dok se na nekim ekskluzivnim lokacijama stanovi te kompanije prodaju i po 1800 eura.

Mehmed Kolarević, vlasnik i izvršni direktor kompanije 14. septembar iz Podgorice, očekuje da će tržište nekretnina stabilizirati tek krajem ove i početkom sljedeće godine.

“Nakon ljeta i stavljanja pod kontrolu Covida-19 trebalo bi doći do povećanja potražnje i prodaje stanova”, rekao je Kolarević. Prema njegovim riječima, prodaja je znatno pala. “Čak i prije pandemije promet nije bio veliki, odnosno bio je loš. Moja prodaja stanova pala je 80 posto u odnosu na razdoblje prije pandemije, a budući da nemam obveza prema bankama, nisam spustio cijene i promet je vrlo loš”, dodao je Kolarević.

On bi ove godine trebao završiti objekat u Budvi sa 100 stanova, kojeg gradi s turskim partnerima. Ti stanovi su namijenjeni inozemnom tržištu. U trećem tromjesečju ove godine mogao bi nastaviti i gradnju hotela u Budvi, započetu 2018. godine. Riječ je o hotelu s četiri zvjezdice.

Mira Radović, direktorica agencije Iva nekretnine iz Podgorice, navodi je da je stanje na tržištu nekretnina bilo malo bolja početkom godine, ali da nakon uvođenja novih mjera zbog pogoršane epidemiološke situacije i zatvaranja pojedinih općina zanimanja za nekretnine nema.

“Potpuno apsurdno, ali cijene ostaju iste. Dosta je neprodanih stanova, ali investitori ne smanjuju cijena, koje su ovoj situaciji nerealne“, rekla je Radović. Prosječna cijena stanova u Podgorici se, kako navodi Radović, kreće od 1200 do 1300 eura po četvornom metru.

Više kupaca iz regije

Agencija za nekretnine Montenegro Prospects ima urede u Kotoru, Budvi i Baru, a director tvrtke Ivan Dašić kaže da potražnja postoji.

“Kod nas je broj upita veći nego prošle godine u ovo vrijeme, ali je broj prodaja manji, kao i njihova vrijednost. Posla ima, ipak kako je smanjen dolazaka međunarodnih klijenata, kupci iz regije imaju veći udio u kupovini nekretnina na Primorju”, objasnio je Dašić.

Prema njegovim riječima, primjetan je pad cijena nekretnina na Primorju u odnosu na razdoblje prije pandemije, ali ipak manji nego što su očekivali u toj agenciji.

“Prema našim pokazateljima, pad cijena nekretnina na Primorju je 10 do 15 posto”, kaže Dašić. Prosječna cijena stana u Tivtu je, prema podacima te agencije, 2300 eura po kvadratu, u Budvi i Herceg Novom 1800, Kotoru 2085, u Baru 1300 eura po kvadratu.

Podaci Monstata pokazuju da je prosječna cijena četvornog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom tromjesečju prošle godine iznosila 1007 eura i manja je 11,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Međutim, bila je 15 posto veća u odnosu na treći kvartal prošle godine.

Prosječna cijena četvornog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri ovisi o udjelu stanova solidarne stambene izgradnje. Ako je udio tih stanova veći prosječna cijena stana u novogradnji bit će značajno niža.

Prosječna cijena četvornog metra stana u novogradnji u Podgorici u četvrtom trmojesečju prošle godine iznosila je 985 eura.

“U primorskoj regiji je iznosila 1359 eura po kvadratu, u središnjoj regiji 635 eura, dok je u sjevernoj regiji bila 766 eura”, rekli su iz Monstata.

Popularni Članci