MEĐU NAJPOGOĐENIJIMA NA SVIJETU U našem najbližem susjedstvu bukti koronavirus, pretpostavljaju kako je došlo do toga

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marko Lukunic/PIXSELL
Crna Gora, prema službenim podacima, ima daleko najviše trenutno oboljelih stanovnika od svih zemalja u regiji, pa i šire. S aktivnih 547 slučajeva na 100.000 stanovnika, Crna Gora ima skoro triput više oboljelih od sljedeće najpogođenije Bosne i Hercegovine.

Crnogorska agencija MINA donosi, a N1 prenosi i to da Crna Gora trenutno ima najviše oboljelih na bolničkom liječenju na 100.000 stanovnika; čak 44. Usporedbe radi, Sjeverna Makedonija u ovom trenutku ima 16 oboljelih na liječenju u bolnici na 100.000 stanovnika, Hrvatska sedam, a Srbija pet.

O uzrocima ovakvog stanja u Crnoj Gori, zemlji koja je u svibnju proglasila da je prvo potpuno slobodno područje od koronavirusa, uglavnom je nepodijeljeno mišljenje da je riječ o posljedici izbora i političkih skupova.

Početkom rujna Zoran Vujićić iz Građanske alijanse kazao je za Radio Slobodna Europa da smatra da će se masovni politički skupovi i opozicije i pozicije bez ikakvih epidemioloških mjera, obiti o glavu Crnoj Gori.

Predsjednica Sindikata liječnika medicine Milena Popović Samardžić ovako je opisivala stanje:

"Svjedočili smo masovnim skupovima prije i nakon izbora. Ako smo u epidemiji, svi javni skupovi i masovna okupljanja morali su biti zabranjeni. Dvostruka mjerila... će se odraziti na broj inficiranih."

ECDC u svojim aktualnim tabličnim pregledima navodi da je Crna Gora u posljednjih 14 dana zabilježila čak 3183 potvrđena slučaja zaraze koronavirusom na 100.000 stanovnika, što ovu zemlju svrstava u skupinu 20 trenutno najpogođenijih zemalja svijeta s više od 120 otkrivenih slučajeva na 100.000 stanovnika u posljednja dva tjedna.

Popularni Članci