MARIHUANA NA METI ZNANSTVENIKA 'Malo je dokaza da kanabis poboljšava mentalno zdravlje'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: © nikitos77 - Fotolia.com

Iako mnogi konzumenti troše neki od sastojaka kanabisa, poznate kao kanabinoidi, da ublaže probleme poput depresije i anksioznosti, te supstance nemaju previše utjecaja na mentalno zdravlje, prema najnovijem istraživanju koje je objavio časopis Lancet Psychiatry.

Tim australskih znanstvenika analizirao je rezultate 83 prethodne studije koje su proučavale utjecaje medicinskih kanabinoida na mentalno zdravlje i neurološka stanja, koja uključuju: depresiju, anksioznost, Touretteov sindrom, ADHD, PTSP i psihozu.

I sad dolazimo do ne tako dobrih vijesti za zagovornike liječenja mentalnih bolesti marihuanom. Istina, pronašli su pokoji pozitivan rezultat - neke su studije pokazale da farmaceutski CBD-THC mogu smanjiti simptome anksioznosti i neke simptome PTSP-a, dok su neki pronašli ograničenu korist od uzimanja CBD-a kod psihoza - no sveobuhvatni rezultati pokazali su "malo dokaza za učinkovitost farmaceutskog CBD-a ili medicinskog kanabisa za liječenje bilo kojeg od ovih poremećaja mentalnog zdravlja", napisali su autori, a prenosi Time.

Može koristiti na zrimarnu dijagnozu

Autori su primijetili da je marihuana često propisana pacijentima kojima su depresija i anksioznost sekundarne dijagnoze, a neka od kroničnih bolesti im je primarna. U tim slučajevima teško je vidjeti kako i za što ona pomaže. Na primjer, marihuana može smanjiti kroničnu bol i mučninu, što dovodi do umanjenja simptoma mentalnih bolesti. Naravno, ovakvi slučajevi su doveli do pozitivnog ishoda, ali to ne znači nužno da marihuana direktno liječi depresiju ili anksioznost.

Mnogi ljudi ne koriste farmaceutski dobivene kanabinoide, pogotovo u zemljama poput Hrvatske gdje takva niti ne postoji, u istraživanju se ističe da nemedicinski kanabis može pogoršati simptome mentalnog zdravlja, kažu autori.

Proizvodi s THS-om i CBD-om lako su dostupni, bez obzira na zakonsku regulativu, velikom borju konzumenata, a istovremeno izrazito su ne-regulirani.

Ovo istraživanje potvrđuje nešto što su mnogi klinički radnici već znali: nemamo dovoljno dokaza kako bismo rekli da kanabis može liječiti mentalno zdravlje odnosno poremećaje. To ne znači, nužno, da uopće ne pomaže - znači samo da ne znamo. Budući da su rizici od dugotrajne uporabe kanabisa jako dobro dokumentirani, naravno oni će nadmašiti dobrobiti za koje još nismo svjesni, piše Vice.

To je samo razlog više da se s istraživanjima krene i u tom smjeru.

Popularni Članci