MAHALI ZASTAVAMA, POSTROJAVALI VOJSKU U dubrovačkom susjedstvu slavi se neustavni praznik, a u Banjoj Luci stigli ratni zločinci

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Trebinjelive.info
Vlasti Republike Srpske paradom su obilježile 9. siječnja, koji u tom entitetu proslavljaju kao praznik, unatoč činjenici da ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

U mimohodu središtem Banje Luke bilo je uključeno nešto manje od tri tisuće sudionika, uključujući nekoliko stotina pripadnika temeljne i posebne policije, uz konjanike i prelete helikoptera. Okupila se i vojska, a detalje donosi portal Trebinje Live. 

Uglas se pjevala i pjesma "Pukni, zoro". Među uzvanicima je osigurano počasno mjesto za osuđene ratne zločince poput Vinka Pandurevića, kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno osudio na 13 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, uključujući tu genocid u Srebrenici.

U dubrovačkom susjedstvu, gradu Trebinju, sinoć i danas su zidine bile u bojama zastave Republike Srpske. Trebinski mediji javljaju kako je danas više stotina automobila sudjelovalo u tradicionalnoj slavljeničkoj povorci. Vozila, okićena zastavama Srpske i Srbije, krenula su iz bivše kasarne i zatim prošla kroz trebinjska naselja. Obilježavanje Dana Republike nastavlja se večeras koncertom Danice Crnogorčević na Trgu slobode.

Popularni Članci