Luka u dubrovačkom susjedstvu očekuju dolazak 240 kruzera te planiraju proširenje marine

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Luka Kotor tijekom 2022. godine očekuje i do 240 kruzera, rekla je za Boka News Ljiljana Popović Moškov, predsjednica Odbora direktora te crnogorske luke.

“Imamo rezervacije i najave 489 kruzera za ovu godinu, no to je po mojoj procjeni teško ostvarivo. Mi smo uradili plan poslovanja za ovu godinu prema objektivnom stanju na tržištu, a ne prema popisu lijepih želja.

Stručne službe su trenutačno, na objektivnim procjenama utemeljenim na raspoloživim podacima, došle do 240 dolazaka kruzera koji bi ove godine mogli uploviti u našu luku.

Prije svega, to se odnosi na manje brodove koji su najavili dolazak, budući da na njima plovi manji broj turista i ljudi se lakše odlučuju za takva krstarenja zbog aktualne epidemiološke situacije”, objasnila je Popović Moškov.

Prema njenim riječima, Odbor direktora Luke Kotor neće samo gledati što se događa na kruzing tržištu, već planira donijeti odluku o ulaganju u drugu fazu izgradnje marine, čime bi postojeći kapacitet od 35 vezova povećali za 70 do 80 novih vezova, uz osposobljavanje 40 komunalnih vezova.

“Time stvaramo preduvjet da naša kompanija može opstati unatoč krizi masovnih putovanja. Investicija u proširenje marine iznosi oko 800.000 eura i ostaje pitanje zašto se u njenu realizaciju nije krenulo ranije kada je novca bilo i kada nije bila ovako teška situacija. Očito je da su bivši Odbori direktora više voljeli tzv. javnu potrošnju, plaće koje ne ovise o rezultatima rada i dijeljenje dividendi.

Međutim, kako kaže Popović Moškov, nema koristi od plakanja za prolivenim mlijekom.

“Ovaj sastav Odbora direktora sve radi da spasi i održi kompaniju kakva je Luka Kotor. Nama je cilj očuvati supstanciju Luke Kotor i s marinom koja bi imala 130 vezova i koja bi mogla ostvariti prihod od 700.000 do milijun eura na godišnjoj razini stvorili bismo kakve-takve uvjeta za sigurnost u poslovanju”, dodala je predsjednica Odbora direktora Luke Kotor.

Kotor je, kako dodaje, prepoznat kao značajna destinacija, a u 2022. aktivno će raditi na promociji dijela s marinom jer tu je malo urađeno.

“Mi smo prirodna marina i imamo ispred marine Stari grad sa svim njegovim sadržajima. Dakle, Kotor ima svoju marinu, potrebno je neke uvjete poboljšati i mislim da možemo vrlo brzo s marinom biti upisani u svim nautičkim kartama”, rekla je Popović Moškov.

Prema riječima Vlade Vukasovića, izvršnog direktora Luke Kotor, s kraja listopada 2021. riječ je o drugoj godini zaredom u kojoj je poslovanje Luke ozbiljno poljuljano.

“Od 460 najavljenih dolazaka brodova realizirali smo samo 44 sa 5570 putnika”, rekao je izvršni direktor Luke Kotor.

Broj putnika je, prema njegovim riječima, bio vrlo mali, samo 100 do 200 po plovilu, a samo u dva slučaja ih je bilo 900, prenosi Poslovni.hr.

Popularni Članci