LANI JE BILA U DUBROVNIKU Prvi put prodana zaplijenjena jahta nekog Putinovog oligarha, i to u pola cijene

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: ibm
Ruski milijarder Dmitrij Pumpjanski definitivno je ostao bez jahte koju su mu zaplijenili kao ruskom oligarhu na kojega se odnose sankcije EU-a, određene zbog vojne agresije Rusije na Ukrajinu.

Jahtu "Axioma", dugu 72,5 metara, vlasti Gibraltara zaplijenile su još u ožujku, odmah nakon što je i on završio na listi sankcioniranih u Europi. "Axioma" se u pravilu naziva "megajahtom" zato što, osim šest luksuznih kabina za putnike, ima i dva bazena, prostor sa saunama, za masažu i slično, 3D kino, opremu za vodene sportove…

Ranije se za "Axiomu" spominjalo da vrijedi 75 milijuna dolara. Ali, Gibraltar Chronicle sada prenosi izjavu maršala gibraltarskog admiraliteta prema kojem je jahta na dražbi prodana za 37,5 milijuna dolara, te da je za nju pristiglo 63 ponuda.

Forbes je u kolovozu ove godine bogatstvo Pumpjanskog procijenio na dvije milijarde dolara, okruglo. Do ožujka je i službeno bio vlasnik i predsjednik uprave tvrtke OAO TMK za proizvodnju čeličnih cijevi na naftnu i plinsku industriju, a među glavnim mušterijama bio mu je Gazprom.

Jahti mu je definitivno presudilo da mora na dražbu to što je američka banka JP Morgan protiv njega podigla tužbu zbog nevraćanja kredita od 20,5 milijuna eura, dodijeljenog tvrtki registriranoj na Britanskim Djevičanskim otocima, kojoj je jedan od suvlasnika jedna druga tvrtka registrirana na Cipru, a čiji je vlasnik u to vrijeme bio Pumpjanski, prenose Vijesti.hr

Po sličnoj shemi su vlasti Njemačke u luci u Bremenu zasjele na jednu od najvećih jahti svijeta, ruskog milijardera Ališera Usmanova, poznatog i kao "omiljeni oligarh Vladimira Putina". Tu se također spominjao vlasnički lanac nad imovinom koja se vodi kao njegova, samo ovaj put preko tvrtke na Kajmanskim otocima, zatim tvrtke na Cipru i potom preko njegove obitelji.

Riječ je o 155 metara i 600 milijuna dolara vrijednoj jahti "Dilbar" o kojoj smo jučer pisali da mu 60 istražitelja Državnog odvjetništva Frankfurta tamo traži dokaze o kršenju sankcija, utaji najmanje 555 milijuna poreza i o pranju novca. Tjedan ranije Usmanovu je niz nekretnina u četiri njemačke savezne pokrajine u raciji banulo 250 istražitelja policije i tužiteljstva.

Usmanov je, inače, u Hrvatskoj poznat i po tome što njegova obitelj posjeduje nekoliko luksuznih nekretnina u Dalmaciji.

Podsjetimo, Axioma je lani posjetila Dubrovnik. 

Popularni Članci