TRAGEDIJA KOJA JE POTRESLA SVIJET Kako pištolj s ćorcima ipak može ubiti čovjeka?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: vkara - Fotolia.com
Instruktor korištenja vatrenog oružja objasnio je opasnost ćoraka, odnosno slijepih metaka kad su ispaljeni iz blizine. Iako čahura nema metak, ona uz eksploziju i vrući plin može zadati ozljede, u ovom slučaju smrtne

Nakon što se dogodi tragedija kao ova sa seta filma 'Rust' na kojem je Alec Baldwin (68) usmrtio snimateljicu Halynu Hutchins (42) i ozlijedio redatelja Joela Souza (48), postavlja se pitanje kako se to uopće moglo dogoditi.

Iako točni detalji ove tragedije sa seta još nisu poznati, to nije prvi put da se dogodila slična situacija.

Naime, na velikom broju setova pištolji koji služe kao rekviziti nisu tek plastične verzije koje nisu u funkciji, nego su pravi pištolji u službi rekvizita. U njih se naravno ne stavljaju pravi meci, no ćorci također u nekim situacijama mogu biti pogubni. Pravi pištolji koriste se zbog vjerodostojnosti priče.

- Ćorci doprinose autentičnosti scene na načine koji se ne mogu postići na bilo koji drugi način. Ako snimatelj želi oslikati priču svjetlom i kadriranjem, stručnjaci za vatreno oružje su tu da priču uvedu dramom i uzbuđenjem - napisao je za American Cinematographer Dave Brown, instruktor i koordinator za vatreno oružje.

Dave je u svom tekstu objasnio kako je moguće da pištolj napunjen slijepim mecima može usmrtiti nekoga u neposrednoj blizini:

- Ćorak ili slijepi metak jako je sličan pravome, a jedina je razlika što nema projektila na vrhu čahure punjene barutom. Vrh čahure zatvoren je papirićem ili voskom kako bi zadržao barut unutra, a pri ispaljivanju se dobije isti prasak i bljesak, samo bez smrtonosnog projektila.

Eksplozija, vrući plin i čahura ipak su jako opasni za onoga tko se nađe dovoljno blizu pištolju iz kojeg se puca. Također, materijal koji se koristi za začepljenje čahure ispali se velikom brzinom, pa također postaje oružje na neki način - objasnio je Dave, prenosi 24sata.

Jedna od tragedija koje je izazvao ćorak je sa snimanja 1984., kad je glumac Jon-Erik Hexum u pauzama od snimanja kroz šalu ispalio ćorak sebi u glavu igrajući ruski rulet. Iako ćorak nije probio njegovu kožu, ipak mu je oštetio lubanju te je preminuo šest dana kasnije od posljedica.

Popularni Članci