Još jedna osoba umrla zbog kapi za oči, više njih je oslijepilo

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: pexels
U kapima su našli bakteriju Pseudomonas aeruginosa koja je otporna za lijekove. Američke vlasti evidentirale su 81 osoba u 18 američkih država koji su imali niz simptoma zbog korištenja kapi. Liječnicima su se javili zbog bolova u očima, iscjetka, crvenila i zamućenog vida. Proizvođač je povukao proizvod

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti potvrdio je kako je četvrta osoba umrla u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što se zarazila bakterijom Pseudomonas aeruginosa, koja je otporna na lijekove i povezuje se s kapima za oči, javlja Slobodna Dalmacija.

Od prije je poznato kako je s ovom bakterijom pronađenom u kapima, povezano čak 14 nedavnih slučajeva gubitka vida i još četiri slučaja enukleacije, odnosno kirurškog uklanjanja očne jabučice.

S nizom simptoma koje je prouzročila bakterija Pseudomonas aeruginosa evidentirana je 81 osoba u 18 američkih država.

Posjet američkih zdravstvenih inspektora tvornici otkrio je propuste u održavanju sterilnosti. Ubrzo nakon upozorenja, proizvođač je povukao EzriCare umjetne suze, proizvod koji se kupuje bez recepta i bez konzervansa je, a kojeg su mnogi zaraženi pacijenti koristili.

Od tada su s polica povučeni još neki proizvodi za oči, iako nisu svi povezani s bakterijskom infekcijom. Većina pacijenata koji su se javili liječniku zbog bola u očima, iscjetka, crvenila, zamućenog vida i drugih simptoma koristila je kapi za oči i umjetne suze.

Pseudomonas aeruginosa je agresivna bakterija koja se nalazi u cijelom okolišu, uključujući vodu, tlo i ljudski otpad. Stručnjaci kažu da može ući u kapi za oči putem kontaminacije okolišnim tvarima tijekom rukovanja. Bakterija je otporna na većinu antibiotika i posebno je opasna u zdravstvenim ustanovama te za ljude s oslabljenim imunološkim sustavom.

CDC je izvijestio kako su pacijenti koji su patili od infekcije Pseudomonas aeruginosa prijavili korištenje više od 10 vrsti umjetnih suza, ali nijednu tako često kao EzriCare.

Popularni Članci