test

Još jedan udarac na Rusiju i oligarhe, nova zabrana uskoro će stupiti na snagu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: YOUTUBE SCREENSHOT
Očekuje se da će čelnici G7 pokazati jedinstvo u podršci Ukrajini i nastaviti s pritiskom na Kremlj dokle god to bude potrebno.

Velika Britanija, Sjedinjene Države, Kanada i Japan zabranit će uvoz zlata iz Rusije kao dio novih sankcija nametnutih zbog ruske invazije na Ukrajinu, objavio je u nedjelju Downing Street, prvog dana samita G7 u Njemačkoj.

"Te mjere pogodit će izravno ruske oligarhe i napasti srce Putinovog ratnog stroja", rekao je britanski premijer Boris Johnson, koji će se na trodnevnom skupu G7 sastati s čelnicima industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta u Njemačkoj.

Zabrana bi uskoro trebala stupiti na snagu. Rusija je važan proizvođač zlata čiji je izvoz 2021. imao vrijednost od gotovo 15 milijardi eura, po Downing Streetu.

Zabrana zlata na londonskim burzama, važnom financijskom centru za razmjenu sirovina, bit će "enorman udar na Putinov kapacitet prikupljanja sredstava", dodaje britanska vlada. Mjera se neće odnositi na zlato koje je izvezeno iz Rusije prije stupanja na snagu ovog embarga.

Njemački kancelar Olaf Scholz dočekat će danas čelnike G7, na početku trodnevna samita u bavarskim Alpama koji će zasjeniti rat u Ukrajini i njegove posljedice poput rasta cijena energenata i hrane. Samit se odvija u mnogo mračnijem tonu nego kad su se prošle godine čelnici Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD-a prvi put sastali otkako je počela pandemija covida.  Očekuje se da će čelnici G7 pokazati jedinstvo u podršci Ukrajini i nastaviti s pritiskom na Kremlj dokle god to bude potrebno.

Sastanak na vrhu odvija se u zamku Elmauu u podnožju najviše njemačke planine Zugspitzea. Na istom je mjestu Njemačka ugostila čelnike G7 kad je posljednji put bila domaćin, 2015. godine. I tada je ruska agresija na Ukrajinu, tada na Krim, dominirala sastankom. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je u subotu navečer da će Ukrajina vratiti sve gradove koji su zauzeli Rusi, uključujući Sjeverodoneck koji je u njihove ruke pao nakon mjesec dana duge, krvave bitke. Zelenski je u govoru naciji kasno navečer rekao da ukrajinski duh neće biti slomljen. "I zato će svi naši gradovi, Sjeverodoneck, Doneck, Luhansk..", svi će biti vraćeni", rekao je. Bilo je to prvi put da je Zelenskij u obraćanju spomenuo Sjeverodoneck, koji je pao u moskovske ruke nakon tjedana brutalne borbe, prenosi Večernji list

Popularni Članci