'JEDAN OD NAJVEĆIH URAGANA KOJE SMO VIDJELI' Dorian stigao na Bahame: 'Situacija je opasna po život'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Screenshot
Bahami se suočavaju s vjetrovima najsnažnijeg uragana Doriana, priopćio je Nacionalni centar za uragane (NHC).

Uragan Dorian stigao je na Elbow Cay na Bahamskim otocima oko 12:40 po lokalnom vremenu, javlja Nacionalni centar za uragane. Uragan Dorian je uragan kategorije 5 s vjetrovima brzine od 250 km/h, piše Dnevnik.hr.

"Ovo je situacija opasna po život. Stanovnici tamo trebaju se odmah skloniti. Ne ulazite u oko uragana ako prođe iznad vaše lokacije", upozorovaju iz Centra.

Predsjednik SAD-a Donald Trump nazvao je uragan Dorian "jednim od najvećih uragana koje smo ikad vidjeli" dok je razgovarao s novinarima nakon povratka iz Camp Davida, javlja CNN. Rekao je da prati oluju. "Trenutno puno sjajnih ljudi radi na tome. Ne znamo gdje će uragan pogoditi, no možemo pretpostaviti", dodao je Trump.

Trumpa je u Bijelu kuću pratio kontraadmiral Peter Brown iz američke obalne straže, koji je upozorio na "značajne, razorne, po život opasne olujne udare" povezane s uraganom Dorian. "Više ćemo znati tijekom sljedeća 24 sata ili manje", rekao je Trump.

5. kategorija uragana - najopasnija

Predsjednik će u nedjelju popodne u sjedište FEMA-e u Washingtonu kako bi održao sastanak sa stručnjacima o uraganu, o čemu će naknadno izvijestiti i novinare.

Američki Nacionalni centar za uragane ranije je poslao upozorenje na uragan Dorian koji prijeti Floridi i stiže na Bahame s vjetrovima brzine od 250 km/h. Ta brzina vjetra uragan Dorian svrstava u petu, najvišu i najopasniju kategoriju na Saffir-Simpson ljestvici vjetrova.

Iako se tijekom dana očekuju manje promjene u brzini vjetrova, meteorolozi najavljuju da će Dorian i dalje ostati vrlo razarajuć. Oko uragana prijeći će preko Abaco otoka na Bahamima, piše CNN.

Popularni Članci