IZGLEDNO JE DA NAS ČEKA I TREĆA Dvije doze Pfizera nisu dovoljne, antitijela nekoliko mjeseci nakon procjepljivanja značajno opadaju

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Istraživanja provedena u Izraelu i Kataru, pokazala su nešto što nikako nismo željeli. Naime, imunitet stvoren Pfizerovim/BioNTech Comirnaty cjepivom znatno opada nekoliko mjeseci nakon primitka druge doze. Rezultati ovih istraživanja objavljeni su u prestižnom New England Journal of Medicine, a zaključak jest da antitijela stvorena nakon dvije doze cjepiva nisu dostatna zaštita od koronavirusa, odnosno covid-19 bolesti. Zbog toga se sve procijepljene poziva na oprez i pridržavanje epidemioloških mjera distance i nošenja maske, a istaknuto je kako je važno primiti i treću dozu cjepiva. 

U Izraelu koji je brzo postigao veliku stopu procijepljenosti, istraživanje je provedeno na 4800 cijepljenih zdravstvenih radnika, a rezultati su pokazali da antitijela među cijepljenima opadaju već nakon dva mjeseca od primitka druge doze, a posebno brzo među ljudima s imunosupresijom i starijima od 65 godina, čak je i kod muške populacije ovaj pad nešto izraženiji nego kod žena. 

Iako nisu iznešene konkretne brojke, u studiji je istaknuto: “Razina antitijela ostalih cjepiva, poput onih protiv ospica, zaušnjaka ili rubeole, godišnje obično opada od 5-10% nakon što se osoba cijepi, dok je u slučaju Pfizera taj pad puno brži i značajniji, i to već nekoliko mjeseci nakon primitka druge doze”. Dobra vijest je da je ovaj pad manji kod cijepljenih osoba koje su ranije preboljele covid.

Slični podaci potvrđeni su i u istraživanju iz Katara, gdje su istraživanje proveli nad cijepljenom populacijom zemlje.

“Imunitet stvoren cjepivom naglo raste nakon prve doze, dostiže najvišu razinu u prvom mjesecu nakon primitka druge doze, a zatim se postepeno snižava narednih mjeseci. Opadanje antitijela ubrzava se u četvrtom mjesecu od primitka druge doze te dostiže razinu od otprilike 20% narednih mjeseci”, napisali su Laith Abu-Raddad iz medicinskog centra Weill Cornell Medicine-Qatar i njegovi kolege.

No, nije sve tako crno, pa ipak istraživanja zaključuju i da zaštita od težeg oboljenja i hospitalizacije ostaje na visokih 90%.

Svi ovi rezultati daju naznaku kako ipak s vremenom možemo očekivati uvođenje i treće doze cjepiva za opću populaciju. U Izraelu se zapravo potpuno cijepljenim smatraju oni koji su primili i treću dozu, a jednaka praksa je i u SAD-u.

I istraživanje provedeno u Južnoj Kaliforniji potvrdilo je da zaštita od koronavirusa jako pada kada prođe nekoliko mjeseci od cijepljenja cjepivom Pfizer/BioNTecha.

Više znanstvenika do sada je potvrdilo da za ovakve padove u zaštiti nije kriva delta varijanta virusa, već isključivo protok vremena u kojem virus stvara bolje obrambene mehanizme.

Popularni Članci