POSLODAVCI SU IM ZATAJILI DA KOLEGE IMAJU KORONU Dubrovčanin Dragičević: Imaju pravo tražiti naknadu sudskim putem

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Patrik Macek/PIXSELL
Oko ostanka hrvatskih državljana u drugim zemljama, brojni su Hrvati morali i raditi u vrijeme korona virusa. Neki su se požalili na negativna iskustva te istaknuli da ih poslodavci nisu obavijestili da njihove kolege imaju korona virus pa su tako i oni postali žrtve zaraze.

Kako nema jasno definiranih zakona u ovoj situaciji, a radi se o izvanrednoj, portal Direktno.hr upitao je jednog od poznatijih zagrebačkih odvjetnika, s velikim međunarodnim iskustvom Mladena Dragičevića kakva su im prava u ovoj situaciji. Riječ je konkretno o hrvatskim građanima koji su zapeli u Tirolu te je donedavno bio upitan njihov povratak u Hrvatsku. Ministarstvo vanjskih poslova rješava proceduru povratka pa bi njihov dolazak mogao biti u vrlo kratkom roku, kao i za ostale Hrvate koji dolaze iz drugih zemalja.

"Budući da se radi o austrijskoj praksi, možemo povući paralelu s Hrvatskom. Smatra se da bi kod nas te osobe imale pravo na naknadu štete temeljem pretrpljenog straha i duševne boli, odnosno tzv. povrede prava osobnosti. To je slično kao i kod objave novinskih članaka vezanih uz klevetu ili kod osoba koje rade s radioaktivnim stvaarima. Ljudi su pretrpjeli određenu duševnu i zdravstvenu štetu. Poslodavac ih je bio dužan upozoriti na posljedice i ako im je zatajio informaciju da su druge kolege bile zaražene korona virusom mora odgovarati po zakonu i nadoknaditi štetu", započeo je Dragičević.

Kako nema točno definiranih propisa u slučaju korona virusa, postavlja se pitanje o kakvoj bi se tužbi ovdje radilo.

"Eventualno bi sud u Hrvatskoj zauzimao stav prema svakom pojedinom slučaju jer se radi o različitim slučajevima boli. Ne bi se išlo jedinstvom tužbom po sistemu suparničara, već prema pojedinačnim. Ključno je preispitati stav suda. Ako bi jedan od povrijeđenih imao pravo na naknadu, tada bi se ostali mogli priključiti i tražiti svoja prava", istaknuo je sugovornik.

Koliko bi ta potraživanja mogla iznositi?

"Njihova potraživanja ovisit će o tome koliko im je zdravlje ugroženo. To će naravno utvrditi sud na temelju medicinskog vještačenja i ustanoviti stvarno stanje stvari", nadovezao se.

Dragičević smatra kako sudski ishod ovisi o medicinskom vještačenju.

"Svatko ima pravo tužiti, ali hoće li to vještačenje odrediti austrijski sud ili će sudac paušalno odrediti štetu, to će pokazati vrijeme. To se može postaviti kao prethodno pitanje Sudu Europske unije u Luksemburgu kako bi se dobila povratna informacija ima li tu temelja za nešto postići, kada govorimo o troškovima procedure. Koliko bi se novca moglo dobiti na osnovu tužbe, teško je procijeniti jer postoji niz stvari koje se najprije trebaju utvrditi", zaključio je Dubrovačanin Mladen Dragičević.

Popularni Članci