HOĆE LI SE SRPSKE NAJAVE OSTVARITI? Planiranom aerodromu u Trebinju fali samo jedna suglasnost!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Igor Soban/PIXSELL
Da bi izgradnja aerodroma u Trebinju počela potrebno je da Savjet ministara BiH i Vlada Srbije potpišu memorandum o razumijevanju i suradnji,  a nacrt tog dokumenta izradilo je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, saznaje portal Capital.

U Nacrtu memoranduma o suradnji navodi se da je izgradnja trasportne infrastrukture od ključnog značaja za ekonomski i društveni razvoj BiH i Srbije, te da da postoje čvrsta volja, nužni zahtjevi i veliki potencijali za suradnju u oblasti infrastrukturnih investicija između dvije zemlje, piše Capital.

U tom dokumentu, koji bi trebao biti potpisan u Beogradu,  navodi se da posebnu pažnju treba obratiti na stvaranje uvjeta za nesmetanju izgradnju aerodroma u Trebinju, stvaranje uvjeta za odvijanje međunarodnog zračnog prometa na  aerodromu, reguliranje boravka i druga imigracionih  pitanja za ključne kadrove u BiH, kao i stvaranje uvjeta za pružanje usluga u zračnoj plovidbi na aerodromu.

Najavljeno je da bi gradnja aerodroma trebala početi naredne godine na lokaciji 14 kilometara zapadno od centra Trebinja, u blizini mjesta Taleža.

Aerodromom putem koncesije trebala bi upravljati  Srbija  narednih 30 ili 35 godina.

Izgradnju aerodroma u Trebinju trebalo bi  većinom financirati Srbija, najavljeno je ranije, a za izradu planske i projektno-tehničke dokumentacije aerodroma izabran je Institut za građevinarstvo iz Banja Luke.

Na portalu CAPITAL podsjećaju kako je izgradnja aerodroma u Trebinju  počela  još 2006. godine, a 2007. godine predstavljena je i studija opravdanosti koju je izradila jedna bečka agencija. Ta studija pokazala je da projekt izgradnje aerodroma ima svoju opravdanost, a već tada su se pojavile informacije da bi pista na tom aerodromu trebalo biti duga tri kilometra, što je dovoljno za sve vrste letova.

Prema tadašnjim preliminarnim proračunima, u gradnju aerodroma trebalo bi uložiti oko 160 miliona eura u prvih deset godina, a te 2007. godine planirano je da prvi letovi sa Zubaca, kod Trebinja, budu u 2011. godini. Vlada RS u svrhu realizacije tog projekta osnovala je i Javno poduzeće “Aerodromi Trebinje”, koje je kasnije, zbog nerealizacije projekta, ugašeno.

Podsjetimo, nedavno je i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković komentirao temu o izgradnji aerodroma u blizini Trebinja, odnosno u blizini izvorišta Omble i opskrbe grada vodom.

„Putem institucija Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva zaštite okoliša već smo uputili Bosni i Hercegovini protestna pisma i tražili odgovore na to kako je moguće da se u neposrednoj blizini izvorišta rijeke Omble planira jedan tako veliki infrastrukturni objekt koji će neminovno ugroziti izvorište Omble. Vjeurjemo da ćemo tu u suradnji s BIH dobiti jasne odgovore o zaštiti navedenoga ali ponavljam, itekako nam čudno zvuči da Republika Srbija gradi u Republici Bosni i Hercegovini zračnu luku. To sve zove na jedan veliki alarm, a posebno ponavljam, svaka dva dana čujete iz usta ili predsjednika vlade ili ministara vlade Republike Srbije priču o srpskom svetu. Ništa to ne miriše na dobro" rekao je tada Franković.

Popularni Članci