Finska, Norveška i Belgija uvele karantenu za sve koji se vraćaju iz Hrvatske, Italija predlaže obavezno testiranje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Koronavirus u Hrvatskoj u zadnje vrijeme kao da "odabire" žrtve mlađe životne dobi. Razlog tome su okupljanja većeg broja ljudi, mimo svih epidemioloških preporuka.

A ljeto je takvo, traži i nudi zabavu, noćni klubovi okupljaju i pozivaju, a mladi se rado odazivaju. Turisti ponajviše. Sve je veći broj onih koji su po povratku u svoje matične države osim uspomena na izvanredan provod na Jadranu ponijeli i virus.

Upravo zbog toga je Finska uvela izmjene u svojem granični promet, pa nas je stavila u grupu država sa Andorom, Bugarskom, Rumunjskom, Velikom Britanijom i Monakom, nakon povratka iz kojih Finci moraju u samoizolaciju na dva tjedna. Preciznije – samoizolacija im je preporučena od strane njihova stožera, piše Slobodna Dalmacija.

Usprkos porukama Europske komisije da se u donošenju odluka o borbi protiv koronavirusa treba postići konsenzus među državama članicama, svaka zemlja donosi odluke za sebe.

Tako je, prmjerice, Belgija svojim sugrađanima zabranila putovanje u neke španjolske regije, uključujući Kataloniju, i zabranila ulazak onima koji dolaze iz dijelova Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Bugarske, Hrvatske, Litve, Rumunjske i Švicarska; Danska je na svoj 'crveni popis' uvrstila Španjolsku, Bugarsku, Luksemburg, Rumunjsku i Andoru; Norveškoj je potrebna desetodnevna samoizolacija onima koji dolaze iz Francuske, Monaka, Švicarske, Češke; Njemačka provodi brze testove na onima koji dolaze iz područja visokog rizika, uključujući dijelove Bugarske i Rumunjske...

N1 donosi kako vlada Norveške od subote pooštrava režim putovanja iz Poljske, Nizozemske, Malte, Cipra i Islanda, Farskih Otoka i najvećeg dijela pokrajina u Švedskoj i u Danskoj. Naša zemlja u crvenom je bila i ostala, a objašnjenje vlade je nedvosmisleno.

"Posljednjih tjedana broj zaraza se opet povećava i virus možemo kontrolirati samo svi zajedno. Svatko si mora osvijestiti svoju odgovornost po društvo u trenutku u kojem se nalazimo. Sada smo na prekretnici", prenijeli su mediji izjavu norveške premijerke Erne Solberg.

Istog dana, u srijedu, norveško ministarstvo vanjskih poslova objavilo je promjene u režimu primjene karantene zbog covida-19 na putnike koji se vraćaju iz inozemstva. Vladine stranice pritom se referiraju na najnoviju objavu Norveškog instituta za javno zdravstvo.

Tamo je prikazana i karta Europe, te se novosti odnose na niz članica EU-a koje su sada označene crvenom bojom, što znači da se građanima Norveške ne savjetuje putovanje u te zemlje. Putovanje u te zemlje ne zabranjuje se, ali po povratku moraju u 10-dnevnu karantenu. Jedna od tih zemalja je i Hrvatska.

Talijanska vlada predložila je da se uvedu obavezni testovi na koronavirus za sve koji u tu zemlju dolaze iz Hrvatske. Odredba bi se odnosila i na Talijane koji se vraćaju i iz drugih država koje je Italija ocijenila rizičnima, poput Španjolske, Grčke i Malte, donosi Večernji list.

Predložena su dva rješenja - svaki putnik bi trebao predočiti potvrdu o negativnom testu ne starijem od 72 sata ili napraviti  brzi test u 48 sati od ulaska u zemlju. Brza testiranja, na čiji se rezultat čeka 15-ak minuta, mogla bi se obavljati i u zračnim lukama, stoji u pismu koje je ministar zdravstva Roberto Speranza poslao regijama na usvajanje. Odluka se očekuje kasno danas ili sutra.

Popularni Članci