Evo po čemu se novo proteinsko cjepivo razlikuje od dosadašnjih

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Po čemu se novo proteinsko cjepivo Sanofija razlikuje od već postojećih vektorskih ili MRN-a cjepiva pojasnio je naš poznati imunolog, Zlatko Trobonjača.

“Nema nikakvog genetskog materijala, nije to niti glasnička RNA ni DNK, nego izravno protein koji ulazi u naše tijelo te se odmah ponudi imunosnom sustavu. Ono što je isto tako važno jest da su ova cjepiva, proteinska, relativno sličnija onim tradicionalnim cjepivima na koja smo mi navikli, dakle cjepivima protiv recimo tetanusa i slično”, rekao je Zlatko Trobonjača za Dnevnik Nove TV.

“Ako bi se proizvelo cjepivo isključivo protiv delta-soja, moglo bi se dogoditi da prije nego što vi krenete u primjenu tog cjepiva i što ga distribuirate, a za to treba određeno vrijeme, govorimo o milijunima, stotinama, milijardama doza, može se jednostavno dogoditi da taj soj nestane i da se pojavi neki drugi soj koji uopće ne reagira na to cjepivo”, istaknuo je svoju zabrinutost u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

A nešto malo manje od polovice odraslog stanovništva u Hrvatskoj i dalje ne reagira na pozive za cijepljenje. Pa zahvaljujući njima oko milijun doza stoji. Ujedno propada i novac koji je na cjepivo potrošen. Krajem listopada nekim cjepivima istječe rok. Premijer uvjerava kako će sve donirati te kako ništa neće propasti.

Iz Zavoda za javno zdravstvo s druge strane poručuju kako dio cjepiva očito neće biti iskorišten ukoliko ne dođe do nekog porasta potražnje za njime. I dok se necijepljene pokušava motivirati, u danu iza nas je 1.455 novozaraženih, piše N1.

Popularni Članci