test

Europski parlament želi benzince i dizelaše 'spremiti u povijest', Njemačka se usprotivila: 'Ne može!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Europski parlament je početkom ovog mjeseca izglasao rezoluciju kojom bi se od 2035. godine trebala zabraniti prodaja novih automobila i kombija s motorima s unutarnjim izgaranjem. Rezoluciju još moraju potvrditi pojedine države EU, no da to neće ići tako lako pokazuje primjer iz Njemačke.

Njemački ministar financija Christian Lindner najavio je da Njemačka neće podržati rezoluciju. Postoje regije u svijetu u kojima električna mobilnost neće biti moguća još desetljećima. Ako se zabrani prodaja benzinaca i dizelaša te tehnologije se više neće razvijati u Europi što znači da će ostatak svijeta zagađivati više nego što bi trebao. Zato držim da su ti planovi krivi i odlučio sam da Savezna vlada neće podržati tu rezoluciju – rekao je Linder u Berlinu, prenosi Jutarnji list.

Linder i njemački ministar prometa Volker Wissing već su ranije izjavljivali da takvu zabranu ne podržavaju. Linder je također protiv poticaja za kupnju električnih vozila koji u Njemačkoj iznose do 9000 eura. Smatra da se "državni novac može potrošiti mnogo pametnije".

Budućnost motora s unutarnjim sagorijevanjem Nijemci vide u kombinaciji sa sintetičkim gorivima koja se umjetno proizvode te su klimatski neutralna. Problem takozvanih E-goriva je taj da za njihovu proizvodnju treba jako puno energije.

Popularni Članci