NAJBLIŽE DUBROVAČKO SUSJEDSTVO Ova regija u BiH po incidenciji korone najgora je u Europi

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: who
Primorsko-goranska županija ima drugu najgoru epidemiološku sliku u Europi, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Danas su u toj županiji zabilježena 323 novozaražena, a šest je osoba preminulo. Ukupno je 197 hospitaliziranih, piše Index.

Najgore u Hercegovačko-neretvanskom kantonu

Primorsko-goranska županija druga je najgora regija u Europi na karti koja pokazuje sedmodnevnu incidenciju. Gore je samo u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u BiH, gdje je potvrđeno 1729 novozaraženih u proteklih sedam dana, a sedmodnevna incidencija iznosi 779, što je porast od šest posto.

U Primorsko-goranskoj su u proteklih tjedan dana 2063 novozaražena, sedmodnevna incidencija iznosi 728, što je također porast od šest posto.

U protekla dva tjedna u toj županiji zabilježene su gotovo četiri tisuće novooboljelih.

Dvotjedni lockdown

Zbog toga je Stožer PGŽ-a uveo lockdown koji je na snazi najmanje do 26. travnja. No danas je šef Stožera Mladen Šćulac poručio da postoji mogućnost postrožavanja mjera ako se stanje ne popravi. 

Šćulac je najavio zatvaranje svega, osim trgovina prehranom, ako brojke osjetno ne padnu. 

"Nažalost, do danas nije vidljiv velik pomak prema padu broja oboljelih osoba. Razmišljali smo o tome da će brojevi padati. Pad je malen, nije velik koliko smo očekivali. Raspravit ćemo idući tjedan o mjerama koje ćemo poduzeti.

Ako se broj oboljelih bude povećavao, razmatrat ćemo strože mjere. To bi bilo zatvaranje svih objekata i trgovina. Te teške mjere je teško izbjeći, a sve to radimo u cilju zaštite zdravlja građana", istaknuo je Mladen Šćulac.

"Ukidanje lockdowna tek kada bude do 100 zaraženih dnevno"

U KBC-u Rijeka trenutno je 197 oboljelih od korone, a na oporavku je u Opatiji 17 osoba.

"Trenutno je manji broj osoba u bolnici nego prije pet dana, kada je bilo 218 pacijenata u KBC-u Rijeka i 28 u Opatiji. Broj oboljelih pada, no računamo da bismo tek na 100 oboljelih dnevno ublažili mjere, i to kada 100 oboljelih dnevno bude bio broj koji ćemo imati tjedan dana", rekao je Mladen Šćulac.

Kod donošenja mjera vodili su se time da mjere predlažu epidemiolozi, a iz Stožera su ih podržali.

"Svakako se išlo na to da se smanji kretanje u prostorima i mislimo da smo s ovom mjerom pogodili. Ako broj novozaraženih bude padao, mi smo za ublažavanje mjera", rekao je Mladen Šćulac.

"Ako se brojke ne smanje, još stroži lockdown"

Odjeća i obuća trenutno se ne prodaju, dok se neke druge potrepštine i dalje mogu kupiti.

"Ako ove mjere ne daju rezultat, morat ćemo uvesti rad samo za trgovine hrane i pića. Zatvorene su sve trgovine obućom i odjećom, a to se odnosi na sve koji prodaju takvu robu, neovisno o tome jesu li u malim trgovinama ili u trgovačkim centrima", rekao je Šćulac.

Na pitanje o tome kako je Istra uspjela održati tako nizak broj zaraženih on odgovara:

"Istra je očito imala daleko bolji odnos građana prema bolesti. Uvodili su neke mjere bolje od nas i nisu imali nesreću s britanskim sojem virusa kao mi jer se on vrlo brzo proširio u našoj županiji", kazao je Mladen Šćulac.

Popularni Članci