DRASTIČNO RASTE BROJ MRTVIH Objavljena nova studija, ovo su prvi simptomi koronavirusa

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Broj novih smrtnih slučajeva u središnjoj provinciji Hubei, u epicentru epidemije virusom službenog naziva Covid-19, u petak je porastao za 139.

Većina novih smrtnih slučajeva, njih 107, bila je u Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, Ukupno 1123 osobe u Wuhanu do sada su umrle od koronavirusa, piše Index.

Potvrđeno je i novih 2.641 infekcija diljem Kine, čime je ukupna brojka zaraženih - 66.492.

Brojni sajmovi i industrijske konferencije u Kini i inozemstvu odgođeni su zbog prometnih ograničenja i zabrinutosti zbog širenja virusa, među njima i Svjetski sajam mobilne telefonije u Barceloni (MWC).

Peking naredio karantenu svima koji se vraćaju

Peking je naredio svim stanovnicima koji se u taj grad vraćaju nakon praznika da odu u 14-dnevnu karantenu, bez obzira na to imaju li simptome virusa ili ne. Ne jave li se u karantenu, prijeti im kazna, javlja BBC.

Ova mjera uvedena je nakon što je i u Egiptu zabilježen prvi slučaj koronavirusa.

Novo istraživanje: Ovo su prvi simptomi virusa

Najnovije istraživanje provedeno na 140 ljudi koji su hospitalizirani u Wuhanu zbog koronavirusa otkrilo je koji su prvi simptomi zaraze virusom COVID-19.

Prvo se javlja vrućica, kažu znanstvenici sa Sveučilišta Wuhan. Drugi simptomi su umor i suhi kašalj te bolovi u mišićima i otežano disanje, javlja Science Alert.

Vrućica se pojavljuje u čak 99 posto slučajeva zaraze. Umor i suhi kašalj su se pojavili u više od polovice ispitanih pacijenata. Otprilike trećina je imala probleme s bolovima u mišićima i otežanim disanjem. Ostali simptomi povezani s uobičajenom prehladom, poput glavobolje ili grlobolje, zabilježeni su u samo malom broju slučajeva.

Rizične skupine

Studija je također otkrila da su zarazi najpodložniji stariji muškarci koji imaju zdravstvenih problema. Više od 54 posto pacijenata u studiji bili su muškarci, a prosječna dob bolesnika bila je 56 godina. U prosjeku je trebalo oko 10 dana da pacijenti s teškim slučajevima bolesti budu primljeni na intenzivnu njegu od trenutka kada su se pojavili simptomi.

Istraživači su primijetili i neke rane atipične simptome. 14 pacijenata je imalo problema s proljevom i mučninom jedan do dva dana prije nego što bi se pojavila vrućica ili teško disanje.

Popularni Članci