test

DOK MI UŽIVAMO U SUNCU Potrošili milijune na solarna ogledala da bi dobili zraku sunca na glavnom trgu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Rjukan je grad u okrugu Telemark na jugu Norveške koji nazivaju i jednim od najmračnijih mjesta na svijetu. Zbog visokih planina koje okružuju grad nešto više od njegovih 3300 stanovnika nije izloženo direktnoj sunčevoj svjetlosti čak šest mjeseci u godini.

Od rujna do ožujka svake godine Rjukanci žive u sjeni. Iako na obroncima planina koje ih okružuju vide sunce, ne osjećaju ga na svojem licu. U mraku doručkuju, ručaju i večeraju. Pod okriljem tame idu u školu i na posao, odlaze u trgovine i bave se sportom. Šest mjeseci u godini žive u polutami.

Baš zato lokalne su vlasti 2013. godine uložile 5 milijuna norveških kruna (3,8 milijuna kuna) u postavljanje solarnih ogledala na planine koje reflektiraju mali komadić sunčeve svjetlosti na glavni gradski trg čak i u tim najtamnijim mjesecima u godini.

I dok jedni prigovaraju da se previše proračunskog novca potrošilo na minijaturni tračak svjetlosti u mračnome gradu, drugi zaključuju da su ogledala dodatno popularizirala Rjukan među turistima.

Grad dugi niz godina bio zanimljiva lokacija za posjet zbog 104 metra visokih slapova Rjukan koji se nalaze u njegovoj blizini. Sada imaju dodatni razlog za posjet, donosi portal Pun kufer.

Popularni Članci