DODIK IZJAVIO KAKO SU SPREMNI NA ORUŽANE SUKOBE "Neka nas NATO napadne, zatražit ćemo pomoć prijatelja"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dejan Rakita /Pixsell
Milorad Dodik, član predsjedništva BIH, izjavio je jučer kako je Republika Srpska spremna na oružane sukobe u Bosni i Hercegovini, istaknuo je kako imaju i "prijatelje" koje bi pozvali u pomoć, iako nije pojasno o točno kojim "prijateljima" govori.

"Ako to bude potrebno, branit ćemo se i našim snagama. Ako dođe do toga da kažu da će NATO intervenirati mi ćemo zatražiti pomoć naših prijatelja koji su nam jasno i glasno rekli da oni svoje prijatelje nikada ne ostavljaju na cjedilu", kazao je Dodik u intervjuu za televiziju Republike Srpske.

Podsjetimo, Dodik je nedavno najavio kako će parlamentu RS predložiti donošenje zakona nakon kojega bi se RS povukla iz odluka kojima je uspostavljen niz državnih institucija BiH. Ovakvu odluku opravdao je tada idejom "jačanja samostalnosti RS unutar BiH", no sada je zaključio kako je cilj "mirni razlaz", uz opasku kako je uvjeren da vojska BiH neće intervenirati.

"Znam da ni jedan Srbin u oružanim snagama neće prihvatiti da se vojno angažira protiv Republike Srpske. Vjerujem da većina Hrvata to ne bi učinila", rekao je Dodik.

Nasuprot Dodikovim izjavama, Šefik Džaferović i Željko Komšić, druga dva člana predsjedništva BiH, istaknuli su kako će provedba Dodikovih ideja o razlazu, ipak naići na otpor.

"Ako izostane reakcija međunarodne zajednice, državne snage (BiH) će reagirati i to pod svaku cijenu jer disolucija ne dolazi u obzir. Neće se dopustiti odcjepljenje ni pedlja Bosne i Hercegovine. Zabrana rada državne policije koja se najavljuje iz entiteta RS bi bila korak koji bi proizveo posljedice", stoji u zajedničkoj izjavi Džaferovića i Komšića.

Popularni Članci