"DJELOVALI SU KAO ŠERIJATSKA POLICIJA" Zbog srednjoškolaca ekstremističkih stavova angažirana i sigurnosna služba

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Grupa učenika navodno je pokušala provesti šerijatski zakon u srednjoj školi u Neussu, u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, prema izvješću u Rheinische Postu u četvrtak.

Služba državne sigurnosti Sjeverne Rajne-Vestfalije pokrenula je istragu protiv grupe učenika u srednjoj školi u Neussu za koje se vjeruje da su djelovali kao neka vrsta "šerijatske policije".

Prema spomenutim novinama, četiri srednjoškolca navodno su vršila velik pritisak na svoje kolege muslimane. Zahtijevali su da se sve žene u školi pokriju i da se uvede strogo odvajanje spolova, uključujući i u razrednom chatu učenika. Također su svojim učiteljima rekli da odbacuju demokraciju. Njemački mediji pišu i da su navodno svoje naume provodili u posebnoj prostoriji škole, a navodno su i nabavili pokrivala za glavu kolegica. 

Uprava škole je u prosincu pozvala policiju, a sigurnosne su službe provjerile učenike i njihove roditelje. Međutim, državno odvjetništvo još nije uspjelo identificirati nijedno relevantno kazneno djelo, navodi se u izvješću. Škola je nakon toga otvorila niz radionica koje se bave tim događajima.

"Ne smijemo dopustiti da naši najmlađi padnu u ruke ekstremističkih skupina putem propagande. Moramo bolje uključiti mlade u društvo i pokazati im alternative", rekao je ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije Herbert Reul.

Zamjenik predsjednika Udruge za obrazovanje u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji rekao je za Rheinische Post da se radi o izoliranom slučaju. Sličan slučaj zabilježen je prošlog ljeta u srednjoj školi u Bonnu. Ova škola već je nekoliko godina dio integracijskog programa zemlje koji je usmjeren protiv islamističkih pokreta. Bonski pedagog je događaje u srednjoj školi proglasio "mladenačkom provokacijom", javlja Index.

Popularni Članci