Direktor farmaceutske multinacionalne tvrtke otkrio zašto Britanija stoji puno bolje od EU

Autor: dubrovackidnevnik.hr
AstraZenecino cjepivo moglo bi biti razlog zašto je situacija s koronom u Britaniji trenutno puno bolja nego u ostatku Europe, tvrdi šef kompanije koja proizvodi tu vakcinu. Naime, kako podsjeća Telegraph, dok zemlje Europske unije, uključujući Njemačku, Nizozemsku i Austriju, vraćaju stroge mjere, poput lockdowna, na Otoku se vraćaju relativno normalnom životu.

Pascal Soriot, glavni direktor farmaceutske multinacionalne tvrtke AstraZeneca, vjeruje da je to tako zbog činjenice da je u Britaniji jako puno starijih osoba primilo cjepivo njegove kompanije, dok su članice Europske unije zabranile davanje cjepiva upravo toj skupini ljudi.

Telegraph podsjeća kako je Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila upotrebu AstraZenece za sve dobne skupine u siječnju. No, cijepljenje AstraZenecom usporeno je u Francuskoj, Njemačkoj i Italiji nakon što su te zemlje preporučile da se ta vakcina ne koristi za osobe starije od 65 godina navodeći nedostatne podatke o učinkovitosti za starije. U ožujku su odustali od tih preporuka no do tada je Velika Britanija uvelike nadmašila zemlje EU cijepivši AstraZenecom milijune osoba. Upravo ovaj zastoj mogao bi, prema mišljenju Pascala Soriota, biti razlog zašto sada u nekim europskim zemljama dolazi do teškog stanja u bolnicama te, posljedično tome, uvođenja novih restrikcija.

- Imunološki odgovor ima dvije dimenzije... Jedna je odgovor naših antitijela, a drugi se tiče T-stanica. Odgovor antitijelima je ono što pokreće prvu, hitnu reakciju našeg tijela kada ga napadne virus. Aktivacija T-stanica traje nešto duže, no i traje duže. Tijelo taj odgovor pamti duže. A svi su se fokusirali na antitijela, no njihova učinkovitost s vremenom opada - rekao je Soriot gostujući danas na BBC-jevom Radiju 4, prenosi Jutarnji list.

Popularni Članci