Danas ročište Hrvatima u Zambiji: "Pernar je napravio pravu dramu. Dere se i urla na sudu"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Emica Elvedji/PIXSELL
Danas se u Ndoli održava još jedno ročište za osmero Hrvata koji su već šest mjeseci zatočeni u Zambiji zbog optužbi za trgovanje djecom. Prošlotjedna ročišta prebačena su na ovaj tjedan, a nakon što je propalo ročište održano u srijedu, postoji mogućnost da osmero optuženih Hrvata danas bude oslobođeno.

Naime, prema dostupnim informacijama, sutkinja Visokog suda u Ndoli rekla je da više neće tolerirati to što tužiteljstvo ne može osigurati dolazak svojih svjedoka, već bi se trebali izdati uhidbeni nalozi, a, prema riječima sutkinje, daljnjih odgoda nakon petka neće biti.

Kako je za 24sata javila zambijska novinarka, Ivan Pernar ipak će svjedočiti na sudu protiv Hrvata. “Pernar je napravio pravu dramu. Dere se i urla na sudu. Odvjetnici obrane rekli su da će ga optužiti za nepoštivanje suda”, kazala je za 24sata zambijska novinarka.

Odvjetnici obrane podnijeli su zahtjev sudu da se Pernara odvede u zatvor zbog nepoštovanja prema sudu. Nakon pauze, sutkinja je odlučila da neće poslati Pernara u zatvor. Pernar se ispričao za svoje ponašanje na sudu, javlja 24sata.

Zašto uopće Pernar svjedoči?

Iako nije jasno na osnovu čega će svjedočiti Ivan Pernar protiv okrivljenih Hrvata u Zambiji, jer s njima nema nikakve veze, prema njegovim višetjednim najavljivanjima na društvenim mrežama, u fokusu će biti svjedočenje protiv Noe Kraljevića koji je promijenio spol. Pernar se hvata za tu činjenicu jer je svjestan da je homoseksualnost u Zambiji zakonom zabranjena, a LGBT osobe se teško diskriminira, tuče i uhićuje. Kazne zatvora za njih sežu i do 14 godina.

“Istospolna seksualna aktivnost zabranjena je Kaznenim zakonom koji kriminalizira djela 'tjelesne spoznaje protiv poretka prirode' i 'tešku nepristojnost'. Ove odredbe predviđaju maksimalnu kaznu od četrnaest godina zatvora. Prema ovom zakonu kriminalizirani su i muškarci i žene. Zakon je naslijeđen od Britanaca tijekom kolonijalnog razdoblja, u kojem je engleski kazneni zakon nametnut Zambiji. Zambija je zadržala tu odredbu nakon stjecanja neovisnosti i nastavlja kriminalizirati istospolne seksualne aktivnosti i danas”, izvijestila je organizacija Human Dignity Trust.

Osim Pernara iskaz na sudu dala je i službenica Odjela za socijalnu skrb, Joompa Muleya, koja je otkrila da su djeca dobrog zdravlja i da su upisana u školu. Rekla je da je njen ured dobio informaciju od Odjela za useljeništvo da je djeci potreban siguran prostor.

Moguće odbacivanje optužbi

Ako tužiteljstvo ne uspije dokazati optužbe, sud ih može odmah odbaciti a da se obrana uopće ne prezentira, što bi značilo da su parovi iz Hrvatske u tom su slučaju automatski slobodni.

Ipak, hrvatski odvjetnici upozoravaju da je kazneni zakon u Zambiji u potpunosti drugačiji u odnosu na hrvatski ili bilo koji europski pa je stoga potrebno biti vrlo oprezan pri donošenju bilo kakvih zaključaka prije okončanja ročišta.

Policajac, koji je uhitio Hrvate u Zambiji, rekao je na svjedočenju da je vidio poruke koje su preko WhatsAppa razmjenjivali Damir Magić i Steve Mulija, kojeg tužiteljstvo sumnjiči da je vodio cijelu operaciju i koji je optužen zajedno s Hrvatima, javlja Index

Dodao je da je Mulija radio s Emmanuelom Kabongom, šefom sirotišta iz kojeg su djeca došla. Policajac tvrdi da je Mulija uzimao 240 dolara po djetetu da bi ih doveo. 

Popularni Članci