DANAS PRESUDA MLADIĆU 'Gledam grobove svoja dva sina...'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: YouTube
Balkanskog krvnika Ratka Mladića u Haagu očekuje konačna presuda. Mladić je prije četiri godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici, za progone Bošnjaka i Hrvata, i ratne zločine u BIH, te je nepravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Za iste zločine doživotnu kaznu već služi Radovan Karadžić.

Odlukom žalbenog vijeća nasljednika Haaškog suda za Mladića, bit će to ujedno i zatvaranje posljednjeg slučaja vezanog uz rat u BIH.

I dalje taj 78- godišnji balkanski krvnik ne osjeća ni trunku kajanja. U borbi za pravdu, majke i rodbina žrtava Srebrenice ponovno su krenuli put Haaga.

"Tu sam očevidac svi su bili živi dok on nije naredio da ne budu, očekujem najstrožu kaznu, onu doživotnu", kaže majka dvojice ubijenih u Srebrenici Kada Hotić. 

"Kad dobije doživotnu kaznu poručujem svoj omladini u Republici Srpskoj i Srbiji, čujte i nemojte bježati od istine, nemojte živjeti u laži. Živite u istini kakva god ona bila", kaže predsjednica udruge Majke enklava Srebrenice i Žepe Munira Subašić. 

A ovako istinu vide u Republici Srpskoj. Ovo je Mladićevo rodno mjesto Božanovići, gdje je i njegova ulica. Za bosanske Srbe Mladić je i dalje heroj.

"Moj Rale general, ja sam njegov stric", kaže stric Ratka Mladića Mile Mladić. 

"Mi ga ne damo dok smo živi ako treba da ga branimo, mi smo stvorili zajedno Republiku Srpsku", kaže bivši pripadnik srpske vojske Srđan Stanković. 

Da haaški sud nije pravedan, misli i Milorad Dodik

"I da nažalost praksa koja je bila do sada zateći će i Ratka Mladića, ja njega doživljavam kao vojnika a ne kao ratnog zločinca", kaže predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. 

Za Srbe heroj, za svijet najveći ratni zločinac od Drugog svjetskog rata.

Osobno je zapovijedao jedinicama na terenu. Već pri ulasku u Srebrenicu srpskim medijima je najavio zločine. Pred kamerama glumio je dobročinitelja.

U pet dana pobijeno je osam tisuća bošnjačkih dječaka i muškaraca, u dobi od 13 do 77 godina.

"Među vama ima i vojno sposobnih koji ste na mene pucali. Svima vam opraštam i poklanjam život", govorio je nekoć Mladić. 

Većina je završila u masovnim grobnicama. Za mnogima se i dalje traga.

"Vijeće osuđuje Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvor", rekao je  predsjedavajući Raspravnog vijeća Haaškog suda Alphonse Orie 22. studenog 2017.

Pred haaškim sudom Mladić je osuđen za genocid u Srebrenici, opsadu Sarajeva, držanje UN-ovih pripadnika kao taoca. Za 4 udružena zločinačka pothvata, u kojima Slobodan Milošević i vlasti u Beogradu ipak nisu navedeni. Konačnu presudu očekuje sutra.

"Mislim da ako se bude primjenjivalo pravo, mislim da treba da bude oslobođen i da dođe kući", kaže sin Ratka Mladića Darko Mladić. 

Presuda se iščekuje i u Hrvatskoj, gdje je Mladić također ostavio krvavi trag. Kao zapovjednik 9. korpusa JNA u Kninu, nakon neuspješnih prijetnji Šibeniku i Zadru- osvetio se na Škabrnji gdje je ubijeno 43-je hrvatskih civila. Za taj zločin Mladić u Haagu nije odgovarao.

"To je jedan psihopat, koji se na kraju ponio kao strina, šta se nije odmah predao sudu, odnosno kada se predao, nije se ponašao vojnički za razliku od Gotovine, i naših koji su se ponašali vojnički", kaže predsjednik RH Zoran Milanović. 

Prerano otišli životi, i tisuće uništenih obitelji, preživjeli se nadaju bar pravdi nakon gotovo tri desetljeća.

"Samo mu želim da on gleda grob svoga sina, kao što ja gledam svoja dva", kaže Bida Osmanović. 

Popularni Članci